Blauwbaard leeft. De recherche in een Engelse stad jaagt op een seriemoordenaar die meisjes verzamelt alsof het vlinders zijn.

Seriemoordenaarthrillers zijn het effectiefst als ze niet te extreem zijn aangezet, en het ondenkbare denkbaar wordt. Suzanne Perry is een doorsnee Engelse in een gewoon stadje, wier leven verandert in een nachtmerrie als zij doelwit wordt van een seriemoordenaar.

Het overkomt haar bijna terloops en haar lot lijkt onafwendbaar omdat geen mens op zoiets schokkends is voorbereid.

Peeping Tom

Eerst wordt Suzanne wakker om tot de ontdekking te komen dat haar nachtmerrie werkelijkheid was: een engerd heeft haar begluurd terwijl ze lag te slapen. In haar eigen huis. Ze rent naar de politie maar die kan niets doen.

Er komt een vriendinnetje langs die het voorval vooral erg spannend vindt, een flesje wijn opentrekt voor de schrik en blijft slapen. En dan komt die vent weer terug voor het echte werk, en die zich door een bezorgde vriendin in de logeerkamer niet laat afschrikken.

Er is geen effectief superplan als een monster het kabbelende leven van een gewoon stadje overrompelt. Tegen boosaardigheid bestaat nooit pasklaar verweer. Er vallen doden voordat de recherche zich goed heeft georganiseerd, en er worden meisjes gruwelijk verminkt teruggevonden voordat de technische recherche met bruikbare aanwijzingen komt.

Ze zijn als team niet goed ingespeeld op dit soort misdaden en maken blunders, met inspecteur Phil Brennan en profiler Marina Esposito als uitzondering .

Auteursechtpaar

Insluiper is de eerste vertaalde thriller van het auteursechtpaar Martyn en Linda Waites, dat onder de naam Tania Carver al drie thrillers heeft gepubliceerd. Auteursechtparen doen het overwegend goed in dit genre, zo ook de Waites. Schrijvende echtelieden gooien met name hogere ogen als hun leidende personages een relatie hebben, in dit geval Brennan en Esposito.

Carver zal geen Agatha Christie Award winnen, aangezien die worden toegekend aan psychologische thrillers waarin geen tot amper geweld wordt gebruikt. Insluiper biedt geweld en gruwelscènes die de fans van dat thrillerkenmerk zullen aanspreken.

Dat rivaliserende en obstructieve elleboogwerk van de kleinstedelijke recherche is soms bij de konijnen af, maar de opbouw van het verhaal deugt.

Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Lia Belt