Schafthuizen weer naar rechter om Reve-biografie

AMSTERDAM - Joop Schafthuizen, de voormalige levenspartner van Gerard Reve, wil dat het derde deel van de biografie van de schrijver uit de schappen wordt gehaald.

Maandagmiddag dient een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam, bevestigt een woordvoerder. Het boek van Nop Maas ligt sinds vrijdag in de winkels.

Het boek zou eigenlijk pas in november verschijnen. Uitgeverij Van Oorschot laat in een reactie weten dat het boek sneller kon verschijnen dan gepland, omdat het al sinds 2010 over een gave drukproef beschikt.

Om de biografie is een jarenlange juridische strijd gevoerd. Volgens Schafthuizen wekt het boek ten onrechte de indruk dat het leven van het koppel alleen draaide om erotiek, drank en geld. Schafthuizen mocht ongewenste passages schrappen. Nadat de herziene tekst was gezet, maakte hij toch bezwaar en stapte naar de rechter.

In eerste instantie kreeg Schafthuizen gelijk en werd publicatie van het boek verboden. In 2010 stelde het gerechtshof in Amsterdam echter de uitgeverij in het gelijk en veegde de bezwaren van Schafthuizen van tafel. Schafthuizen kondigde toen aan een bodemprocedure te beginnen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie