AMSTERDAM - Het boek De Lance-factor van Mart Smeets zal maandag de NS Publieksprijs niet winnen.

De schrijver en presentator besloot enkele uren voor de uitreiking zijn boek van de lijst met genomineerden te halen. Dat zei Smeets maandagavond.

''Ik heb dit boek 3 jaar geleden geschreven vanuit mijn werkelijkheid. De waarheid heeft mijn werkelijkheid inmiddels ingehaald'', aldus Smeets, die daarmee doelde op de recente ontwikkelingen rond wielrenner Lance Armstrong, de hoofdpersoon van zijn non-fictie boek.

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA publiceerde vorige week een duizend pagina's tellend dossier met overdonderende dopingbewijslast tegen Armstrong. Daarin leggen meerdere oud-ploeggenoten belastende verklaringen af over dopinggebruik van de wielrenner.

Eigen idee

Smeets: ''Het is mijn eigen idee, en niet van de organisatie of de uitgever. Dit is een vrolijke avond waar het publiek plezier aan moet beleven. Als je ziet wat er gaande is rond Armstrong, vind ik niet dat je een prijs voor een boek in ontvangst kunt nemen.''

De overgebleven genomineerden voor de NS Publieksprijs 2012 zijn En dan nog iets van Paulien Cornelisse, Tonio van A.F. Th. van der Heijden, Tegenlicht van Esther Verhoef, Noorderlicht van Suzanne Vermeer en In mijn dromen van Simone van der Vlugt.