AMSTERDAM - Striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) probeerde zichzelf in maart 2001 van het leven te beroven.

In zijn huis in Ierland nam hij een dosis sterke slaappillen, maar dat bleek niet voldoende om aan dood te gaan.

Toonder had striptekenaar Dick Matena en zijn huishoudster van tevoren laten weten dat hij een einde aan zijn leven ging maken.

Dat schrijft Wim Hazeu in een biografie over Toonder, die donderdag is verschenen.

Nalatenschap

Hazeu werkte 6 jaar aan de biografie en kreeg toegang tot de gehele nalatenschap van Marten Toonder. Daarnaast vond hij uitgebreide correspondentie van Toonder met leerlingen en collega's, vriendinnen en kinderen.

De geestelijk vader van bekende stripfiguren als Olivier B. Bommel en Tom Poes had op bijna 90-jarige leeftijd geen zin meer in het leven, zegt Hazeu. ''Hij kon niet meer schrijven, had geen ideeën meer en zijn creativiteit was uitgeput.''

Longontsteking

Na de zelfmoordpoging belandde Toonder in een aftands Iers ziekenhuis op een afdeling met dementerende patiënten. De familie sprak af dat Toonder ''herstellende is van een longontsteking'' als de buitenwereld naar zijn gezondheidstoestand zou informeren.

Zijn kleinkinderen brachten Toonder vervolgens naar Nederland, waar hij zijn laatste jaren sleet in het Rosa Spier Huis in Laren. Daar kreeg Marten Toonder, die twee echtgenotes verloor, een relatie met schilderes Erika Visser.

Walt Disney Studio

Hazeu constateerde tijdens zijn jarenlange onderzoek dat Toonder twee ambities had, die hij niet wist te realiseren. Hij wilde de 'Walt Disney Studio van Europa' neerzetten door de oprichting van de Toonder Studio's en een avondvullende bioscoopfilm maken.

De verschijning van de biografie valt samen met de opening van een overzichtstentoonstelling over Marten Toonder in het Letterkundig Museum in Den Haag. De expositie is een van de laatste onderdelen van het Toonderjaar. Met talloze activiteiten wordt heel dit jaar stilgestaan bij de 100e geboortedag van de beroemde stripauteur.