Strip over leven Vincent van Gogh in Frankrijk

AMSTERDAM - Op 19 oktober verschijnt Vincent, een stripboek waarin auteur Barbara Stok vertelt over een deel van het leven van Vincent van Gogh.

De 'graphic novel' speelt zich af tussen 1888 en 1889, toen de schilder in het Franse Arles verbleef.

In deze periode - die de uitgever de apotheose van zijn leven noemt - vonden er diverse gebeurtenissen plaats: Van Gogh maakte er onder andere zijn meest bijzondere werken, had ontmoetingen met andere kunstenaars en sneed er een oor af.

Inspiratiebron

Stok zegt geïnspireerd te worden door Van Gogh. Ze is drie jaar bezig geweest met de strip en heeft veel onderzoek gedaan in samenwerking met het Van Gogh Museum.

"Van Gogh was een kunstenaar vol hartstocht voor zijn vak. Zijn ideeën over succes, tegenslag en een zinvol leven vormen een interessant tegenwicht in onze tijd van individualisme en economisch denken," aldus de auteur.

Rondreis

Bij de strip hoort een rondreis van de auteur langs zes bibliotheken door het hele land. In de presentatie worden de ateliers van Van Gogh en Stok nagebouwd. Het is daar mogelijk om 'mee te kijken' over de schouders van de schilder en de auteur.

De strip wordt uitgegeven door Nijgh en Van Ditmar is reeds verkocht aan uitgevers in Engeland en Zuid-Korea. De uitgever verwacht de strip ook nog te verkopen aan Japan en Frankrijk.

Tip de redactie