Marten Toonder naast kunstenaar ook zakenman

DEN HAAG - Marten Toonder was niet alleen de geestelijk vader van bekende stripfiguren als Olivier B. Bommel en Tom Poes maar ook een begenadigd zakenman.

Dat blijkt op een overzichtstentoonstelling over de beroemde striptekenaar in het Letterkundig Museum in Den Haag, die vanaf vrijdag te bezoeken is. "In marketingopzicht wist hij zichzelf goed te verkopen", zei conservator Daan Cartens dinsdag.

Zo belicht de expositie de striptekenaar als eigenaar van de Toonder Studio's, waar talloze striptekenaars voor hem werkten. Een arbeidscontract dat Toonder opstelde, vermeldt dat je niet meer dan één keer per jaar zwanger mocht zijn.

Vertalen

Toonder (1912-2005) was iemand die perfectie nastreefde. Met door hem bedachte termen en zegswijzen als 'minkukel', 'zielknijper' en 'als je begrijpt wat ik bedoel' was zijn werk bijvoorbeeld moeilijk in het buitenlands te vertalen.

"Door die bijzondere uitdrukkingen is het nooit echt goed gelukt", aldus Cartens. Als iemand het toch probeerde, schreef Toonder een brief aan de uitgever met wat er allemaal niet klopte.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in het Letterkundig Museum belicht de hele teken- en schrijfcarrière van Toonder, die ruim 70 jaar beslaat. Er is aandacht voor zijn levensbeschouwing, Ierland (waar hij tientallen jaren woonde), zijn relatie met de familie en zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen maakte hij Tom Poes-strips voor de 'foute' Telegraaf, maar hij illustreerde ook voor het toenmalige illegale blad Metro.

Persoonlijke bezittingen

Het museum heeft kunnen putten uit een omvangrijk Toonder-archief van 54 dozen dat het 2 jaar geleden kreeg.

Op de expositie staan dan ook tal van persoonlijke bezittingen van de auteur, zoals de pet die hij droeg tijdens wandeltochten, zijn werktafel en zijn kindertekeningen. Op 12-jarige leeftijd was hij al een vaardig tekenaar.

De tentoonstelling is een van de laatste onderdelen van het Toonderjaar. Met talloze activiteiten wordt heel dit jaar stilgestaan bij de 100e geboortedag van Marten Toonder.

Lees meer over:
Tip de redactie