AMSTERDAM - Het boek Winterdieren van Bibi Dumon Tak heeft dinsdagavond de Gouden Griffel gewonnen.

Juryvoorzitter Gerlien van Dalen - de directeur van Stichting Lezen - maakte dat in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam bekend.

Volgens de jury is het boek dat gewonnen heeft het mooiste boek van het vorige jaar. "Winterdieren is een parel binnen de non-fictie, een boeiend, avontuurlijk en aanstekelijk boek, dat getuigt van schrijflust, kijklust, originaliteit, passie en vakmanschap."

Dumon Tak (1964) schreef diverse non-fictie kinderboeken en ontving al vijf keer een Zilveren Griffel. In 2006 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk.

Leidraad

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) reikt de prijzen elk jaar uit om "het publiek een leidraad te geven bij de keuze van kinderboeken". 

Voor deze editie van de Gouden Griffel waren acht boeken genomineerd. Deze acht boeken hadden eerder dit jaar al een Zilveren Griffel gewonnen.

Kinderboekenbal

Het uitreiken van de Gouden Griffel was onderdeel van Het Grenzeloos Kinderboekenbal. Dit bal luidt het begin in van de jaarlijkse Kinderboekenweek. Die week vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 14 oktober.

Een van de eregasten op het bal was Tosca Menten, de auteur van kinderboekenweekgeschenk Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37.

Kinderboekenweek

Het motto van de Kinderboekenweek is dit jaar Hallo Wereld!, het ontmoeten van andere culturen in en door verhalen staat daarbij centraal.

Tijdens de Kinderboekenweek zijn er diverse activiteiten in boekwinkels en bibliotheken. In het Rijksmuseum is een tentoonstelling over illustreren en op radio en tv besteden meerdere programma's aandacht aan de Kinderboekenweek.

Tosca Menten gaat op tournee: ze geeft lezingen en reist rond met haar eigen theatervoorstelling. Fleur van der Weel en Edward van de Vendel maakten samen het Prentenboek van de Kinderboekenweek, zij brengen bezoeken aan boekwinkels, bibliotheken en musea.

Lees hier een interview met Tosca Menten, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk

Bibi Dumon Tak wint Gouden Griffel