AMSTERDAM - Precies een jaar na de dood van schrijfster Hella H. Haasse (1918-2011) verschijnen nieuwe verhalen van haar hand. 

De bundel Maanlicht bevat vertellingen die de op 29 september 2011 overleden schrijfster niet meer kon vinden.

In de laatste jaren van haar leven sprak de auteur met haar uitgever regelmatig over een map verhalen die nog ergens in haar huis moest liggen. Ze zocht er tevergeefs naar in laden en kasten.

Ze vreesde dat de papieren misschien waren vernietigd in de papierversnipperaar waarmee ze strikt persoonlijke zaken opruimde. Pas na haar overlijden werden de verhalen gevonden.

Verbeelding

Volgens uitgeverij Querido zijn het ''typische Haasse-vertellingen, vol duistere, geheimzinnige gebeurtenissen en onverklaarbare verschijningen''. Sommige verhalen lijken al in de jaren 30 en 40 geschreven te zijn.

Ze spelen zich af in spookachtige huizen: een lage, donkere zaal, een grachtenpand, een buitenhuis en een afgelegen landgoed. Huizen hebben altijd tot de verbeelding gesproken van de schrijfster en komen ook in veel romans van haar voor.

Haasse overleed vorig jaar op 93-jarige leeftijd thuis in Amsterdam. De schrijfster won talloze prijzen en liet een omvangrijk oeuvre na, waaronder populaire romans als Oeroeg, Het woud der verwachting en Heren van de thee. Als enige schreef ze drie keer het Boekenweekgeschenk.