AMSTERDAM - Miljoenen euro’s die de Sinti en Roma in 2000 van de regering kregen ter compensatie van de Holocaust zijn op een onjuiste manier uitgegeven.

Dat blijkt uit het boek Roma van onderzoeksjournalist Kemal Rijken, dat op maandag 1 oktober uitkomt. Het gaat om ten minste 2,5 miljoen euro aan belastinggeld.

Twaalf jaar geleden ontving de gemeenschap 13,6 miljoen euro van de staat als vergoeding voor de doden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De compensatie kwam er omdat de Joodse slachtoffers eerder 400 miljoen gulden (ruim 172 miljoen euro) hadden gekregen.

Het geld voor de Roma en de Sinti werd door een stichting beheerd en is deels teruggegeven aan de slachtoffers. Maar na een paar jaar bleek dat er nog miljoenen euro’s van over waren.

Omdat de Sinti en Roma onvoldoende capabele bestuurders in huis hadden, vroegen zij oud-PvdA-Kamerlid en voormalig burgemeester van Woudrichem Joop Worrell om de stichting te leiden.

NISR

Voorzitter Worrell zette in 2010 met anderen een nieuwe club met meer bevoegdheden op, het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR), maar vergat volgens de Sinti en Roma om hun gemeenschap bij de activiteiten te betrekken.

Het overgebleven Holocaustgeld was namelijk bedoeld voor projecten ter verbetering van de maatschappelijke positie van de groep. Daar is weinig van terecht gekomen.

Schoonzoon

Het NISR heeft sinds 2010 zo’n 2,5 miljoen euro uitgegeven aan zaken als bestuurskosten, overheadkosten en vergoedingen. Ook gunde Worrell zijn schoonzoon communicatieklussen ter waarde van ruim 57.000 euro voor het NISR.

Omdat het NISR niet aan de verwachtingen voldeed, besloot het bestuur om de club per 1 oktober aanstaande op te heffen.

Vertegenwoordiging

Maar daarmee is de gemeenschap wel zijn officiële vertegenwoordiging bij de Nederlandse overheid kwijt. In totaal is er nog 4,5 miljoen euro over. Door de opheffing van het NISR dreigt de staat dit geld terug te pakken. In dat geval blijven de Sinti en Roma met lege handen achter.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) reageerde vrijdag door te stellen dat  de 4,5 miljoen euro die nog over is voor de Roma en Sinti beschikbaar blijft.

Gepiepeld

Roma-leider Rocca Petalo – zoon van wijlen 'Roma-koning' Koko Petalo – vindt dat de Sinti en Roma gepiepeld zijn. “Wij gaan meneer Worrell aanklagen. We moeten hem via de rechter aanpakken en zeggen: meneer Worrell, verkoopt u uw huis, auto en zwembad maar; want wat u thuis heeft, dat is van ons!” zo laat hij in het boek ‘Roma’ weten.

Worrell was niet bereikbaar voor commentaar. In het boek Roma laat hij weten niet op alle zaken in te kunnen gaan zolang het NISR nog bestaat.