AMSTERDAM - Arthur Japin schrijft in zijn nieuwe roman Maar buiten is het feest over het leven van een zangeres waarin veel intimidatie en seksueel geweld voorkomt.

Inspiratie voor zijn nieuwe boek haalde Japin uit zijn eigen beschadigde jeugd.

"Ik ben erdoor getekend, maar ook gevormd", aldus de schrijver in het AD.

"Als je beschadigd bent in je jeugd kun je twee dingen doen: óf je kunt jezelf naar binnen keren en vast gaan zitten in je woede tegen de wereld, óf je kunt een manier zoeken om dat om te zetten in iets creatiefs, positiefs en nieuws.

Kracht putten

Net als veel andere kunstenaars kan ik kracht putten uit dat beschadigde verleden." Volgens de krant werd de schrijver regelmatig blootgesteld aan geweld en ook verloor hij zijn vader op zijn 12e.

Maar buiten is het feest gaat over de zangeres Zonne die in haar jeugd te maken heeft met een tirannieke stiefvader. Zij en haar zussen worden door hem geterroriseerd, gechanteerd en misbruikt. Toch besluit ze om de strijd met hem aan te gaan.

"In mijn leven heb ik drie mensen gekend die in hun jeugd te maken hebben gehad met incest; alle drie zijn ze het theater in gegaan," vertelt Japin. "Dat heeft me altijd gefrappeerd. Waarom kies je voor die extreme zichtbaarheid als je jezelf eigenlijk wilt verbergen?"

Volgens de schrijver sluit dit nieuwe werk naadloos aan mijn zijn andere boeken. "Mij fascineert de strijd die mensen moeten leveren om te kunnen worden wie ze zijn. Mijn romans worden altijd geboren uit nieuwsgierigheid naar hoe mensen overleven."