AMSTERDAM - Het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het jaar, is dit jaar gewonnen door Sieb Posthuma.

Hij maakt de illustraties voor het boek Een vijver vol inkt, een dichtbundel met werk van Annie M.G. Schmidt. Posthuma won de prijs ook al in 2009, voor zijn boek Boven in een groene linde zat een moddervette haan. Het Gouden Penseel is een zusterprijs van de Gouden Griffel, de prijs voor het beste Nederlandse kinderboek.

Karina Schaapman, schrijver en illustrator van Het muizenhuis, kreeg in het Rijksmuseum het Zilveren Penseel uitgereikt. Voor het eerst in 12 jaar werd ook weer een Boekensleutel uitgereikt, een onregelmatige prijs voor een bijzonder kinderboek.

Die prijs ging naar de Mexicaanse Javier Saéz Castán en Miguel Murugarren voor het boek Het Dierelirium van professor Revillod. Kees van Kooten, die onder het pseudoniem Prof. Dr. E.I. Kipping het boek vertaalde en bewerkte, nam de prijs in ontvangst.

Tentoonstelling

Het Gulden Palet, een nieuwe prijs voor de beste buitenlandse illustrator, ging naar de Belgische Kitty Crowhter, voor haar tekeningen in Kleine man en god. Aansluitend aan de uitreiking werd de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend. Hier zijn tot en met 26 november de originele prenten te zien van de winnaars.

Dinsdag 2 oktober begint de 58e Kinderboekenweek, die dit jaar het thema 'Hallo wereld!' heeft. Op die avond wordt ook de Gouden Griffel uitgereikt.

Gouden Penseel 2012

© ANP
© ANP
Het Gouden Penseel 2012 is gewonnen door illustrator Sieb Posthuma. Hij ontving de onderscheiding vanavond in het Rijksmuseum voor zijn illustraties in het boek Een vijver vol inkt van Annie M.G. Schmidt. © NU.nl/Peter Pasman
Het Gouden Penseel 2012 is gewonnen door illustrator Sieb Posthuma. Hij ontving de onderscheiding vanavond in het Rijksmuseum voor zijn illustraties in het boek Een vijver vol inkt van Annie M.G. Schmidt. Karina Schaapman kreeg het Zilveren Penseel uitgereikt voor Het Muizenhuis - Sam & Julia (fotografie Ton Bouwer). Het Gulden Palet, de nieuwe bekroning voor het werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Kitty Crowther voor Kleine Man en God. Kees van Kooten nam namens de Mexicaanse makers Javier Sez Castn en Miguel Murugarren de Boekensleutel in ontvangst. Van Kooten is verantwoordelijk, in de persoon van Prof. Dr. E.I. Kipping, voor de vertaling en bewerking van Het Dierelirium van professor Revillod. De Boekensleutel werd voor het eerst sinds twaalf jaar weer uitgereikt op voordracht van zowel de Penseel- als de Griffeljury. Naast de bovengenoemde Penselen en het Palet, kregen drie boeken een Vlag & Wimpel: Papa, hoor je me? - Annemarie van Haeringen, auteur Tamara Bos; Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan - Wouter van Reek; Juffrouw van Zanten en de zeven rovers - Dorine de Vos, auteur Mathilde Stein. Aansluitend werd de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend door de winnaars. Tot en met 26 november 2012 zijn hier de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen en het Palet. Daarnaast wordt er aandacht aan de Boekensleutel besteed. © NU.nl/Peter Pasman
Het Gulden Palet, de nieuwe bekroning voor het werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Kitty Crowther voor Kleine Man en God Kees van Kooten nam namens de Mexicaanse makers Javier Sez Castn en Miguel Murugarren de Boekensleutel in ontvangst Het Gouden Penseel 2012 is gewonnen door illustrator Sieb Posthuma Dinsdagavond 2 oktober wordt de 58ste Kinderboekenweek geopend met Het Grenzeloos Kinderboekenbal. Aldaar wordt ook de Gouden Griffel bekendgemaakt en uitgereikt. De Kinderboekenweek, onder het motto Hallo wereld!, vindt plaats van woensdag 3 t/m zondag 14 oktober 2012. Tosca Menten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk, getiteld Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37. Fleur van der Weel en Edward van de Vendel zijn de makers van het Prentenboek Hallo, dat vanaf 3 oktober voor ? 5,- te koop is in de boekhandel. © NU.nl/Peter Pasman
Kees van Kooten nam namens de Mexicaanse makers Javier Sez Castn en Miguel Murugarren de Boekensleutel in ontvangst. Van Kooten is verantwoordelijk, in de persoon van Prof. Dr. E.I. Kipping, voor de vertaling en bewerking van Het Dierelirium van professor Revillod. De Boekensleutel werd voor het eerst sinds twaalf jaar weer uitgereikt op voordracht van zowel de Penseel- als de Griffeljury. © NU.nl/Peter Pasman