AMSTERDAM - Tosca Menten (1961) had tijdens het schrijven van het Kinderenboekenweekgeschenk Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37 nog geen enkel idee hoe het boek zou gaan aflopen.

"Het is tamelijk onvoorstelbaar, maar tijdens het schrijven weet ik nooit hoe mijn boeken zullen eindigen. Ik raak ook altijd de lijn in het verhaal kwijt."

U bent benaderd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven, hoe ging dat?

"Het was een totale verrassing. Ik werd met een smoes naar het kantoor van de uitgever gelokt en daar werd ik overvallen. Opeens waren er twee onbekende mensen met een bos bloemen. Het is natuurlijk een ultiem cadeau dat ik dit mag doen, een echte erkenning. Ik dacht dat ik nog wel een paar jaar moest wachten voordat ik hiervoor 'aan de beurt' was."

En hoe gaat het vanaf dat moment in z'n werk?

"Ik ga altijd gewoon schrijven. Voordat ik begin heb ik nooit enig idee wat het verhaal wordt, ik verzin het ter plaatse. Mijn fantasie is een straf en een zegen tegelijk. Ik schrijf ook standaard veel te veel en moest dus enorm schrappen."

Familie Nootje

Het boek gaat over familie Nootje, die heeft een kwart miljoen euro geërfd. De familieleden krijgen het geld alleen als ze lid worden van een bijzonder genootschap, maar daarvoor moeten ze zich aan allerlei regels houden en een merkwaardige test afleggen. De familie gaat er vol voor, maar daar is niet iedereen even blij mee.

Kinderboekenweekgeschenk 2012

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar Hallo Wereld. Hoe is dat in uw boek terug te vinden?

"Ik hoefde het thema niet per se in mijn boek te verwerken, maar uiteindelijk komt het er toch wel in terug. Er zit eigenlijk altijd wel een onderliggende boodschap in. De vraag in dit boek is: wat geef je op voor geld? Daarnaast gaat het over hoe diverse persoonlijkheden samenleven. Ik zet mijn lezers in het begin een beetje op het verkeerde been, dat vind ik leuk."

Hoe weet u wat kinderen leuk vinden?

"Ik schrijf wat ik zelf leuk vind, blijkbaar sluit mijn fantasie goed aan bij kinderen en pas ik bij de doelgroep."

U hebt zelf drie kinderen, test u uw boeken op hen?

"Ik laat niemand mijn boeken lezen voordat ik klaar ben. Soms vragen mensen, of mijn uitgever: mag ik alvast een klein stukje lezen? Het antwoord is altijd nee.

Mijn eigen kinderen lezen wel, maar de jongste - die is zestien - eigenlijk amper. Ach, dat is ook niet zo erg, zij doen weer andere dingen. Ik heb ze ook niet nodig hoor, om mijn boek te beoordelen."

Vindt u het wel belangrijk dat kinderen lezen?

"Ik lees zelf nooit, want ik ben bang dat ik dan ga na-apen. Ik vind het wel belangrijk dat kinderen gaan lezen, maar zou ze niet dwingen. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die lezen slimmer worden, maar ik ga nu niet op de kansel staan om te vertellen hoe dat moet.

Ik kom veel op scholen: sommige investeren in een bibliotheek maar je hebben ook passieve scholen waarbij de juffen alleen maar Saskia en Jeroen kennen. Dat vind ik jammer. Als je hedendaagse boeken ter beschikking stelt en enthousiast doet over lezen, gaan kinderen dat vanzelf doen."

Tosca Menten gaat tijdens de Kinderboekenweek niet alleen traditioneel langs scholen en bibliotheken, maar trekt ook met een eigen voorstelling langs diverse theaters.

Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37 wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel weggegeven bij een besteding van ten minste 10 euro aan kinder- en jeugdboeken. De Kinderboekenweek is dit jaar van 3 tot en met 14 oktober.