Een vastgeroeste Zweed van middelbare leeftijd laat zich overhalen tot een groepsreis naar India, en verrijst daar als een feniks uit de as.

De Zweed Göran Borg is 52 jaar, gescheiden, en wordt 'gedoogd' op het communicatiebureau waar hij al sinds mensenheugenis werkt.

Göran houdt niet van risico's nemen, en zijn plotselinge ontslag komt als een donderslag bij heldere hemel.

Maar toegegeven, hij is zijn beroepsmatige scherpte kwijt en qua levensstijl heeft hij de dynamiek van een trommeltje mariakaakjes, vindt hij zelf.

Sudderstoofpotje

Een vriend die reisleider is, haalt hem over tot een groepsreis naar India. Vanzelfsprekend beschouwt de risicomijdende Göran het land aanvankelijk als één grote smerige, vreemde verschrikking en dan wordt hij nog ziek ook.

Maar die diepe poel blijkt precies dat zetje te zijn wat hij nodig had. In Zweden vertoefde Göran in een sudderstoofpotje dat hem weinig bood, maar ook net zo weinig van hem vergde, in India moet de man bronnen bij zichzelf aanboren om zich uit de put omhoog te werken.

Zijn vriend de reisleider koppelt Göran aan een Indiër die zijn kompas voor het land wordt. Deze Yogi, een rondbuikige, opgewekte levensgenieter, neemt hem mee naar een spa. Daar krijgt de ingedutte esprit van de Zweed het doorslaggevende duwtje in de rug van de vrouw die zijn handen manicuurt, Preeti. Zij is een beeldschone Indiase en cherubijnen schieten prompt een paar rake liefdespijltjes af.

Charmant

Görans leven was dan al een stuk veranderd, maar nu draait hij volledig 180 graden om. Zijn vermeende interview met een Bollywood-superster, dat hij had verzonnen om indruk te maken op Preeti, wordt het startblok voor een nieuwe carrière én een nieuw leven in India.

Bergstrands roman is niet geheel vrij van de klassieke 'westerling in Azië' kenmerken. Niettemin is het verhaal erg charmant en het was kennelijk ook niet Bertrands bedoeling om kritische noten te kraken over de status quo in het BRIC-land.

De auteur wilde de geurige specerijenmarkten, de exotische vervoering en de - bij monde van Yogi - survivalinstincten van de Indiërs in de dagelijkse, chaotische gang van zaken. Hij geeft ons de innemende personages voor zo'n soort verhaal, met een geestige touche, en daarmee is De mooiste handen van Delhi het boek geworden wat het moest zijn.

Uitgeverij Signatuur

Vertaling Corry van Bree