Een elpeewinkeltje dreigt ondergesneeuwd te worden door grote-winkelplannen van een sportcoryfee.

Een verloskundige worstelt met haar overspelige echtgenoot, drie generaties vader en zoon zoeken naar bruggen over de kloof en de papegaai kan zijn snater niet houden. Welkom in het levendige universum van Michael Chabon.

Op Telegraph Avenue is het alsof de klok heeft stilgestaan. Het verhaal speelt zich medio vorig decennium af, maar de personages zouden met hun hoofd en handen een stuk verder terug in de tijd kunnen zitten.

De sjekkies, te vroege borrels en de wat chaotische sfeer roepen nostalgische herinneringen op aan een lossere periode in het westen voordat de steriele eetpatronen, cardiologisch hardlopen en ijzige keukens van geborsteld staal hun intrede deden.

Centraal in Chabons nieuwe roman staat Brokeland Records, het vinylwinkeltje van Archy en Nat. Een gevierde footballspeler brengt de gemoederen in beroering met zijn plannen om een megastore te openen, wat zo goed als zeker de doodssteek zal betekenen voor het elpeezaakje.

Archy staat op het punt vader te worden met Gwen, een verloskundige die met de zweverige Aviva een alternatieve praktijk heeft.

Nieuwkomer

De nieuwkomer in de buurt, een veertienjarige jongen die vriendschap aanknoopt met Aviva’s zoon, is het product van een vrijblijvende one-night-stand van Archy. Maar zoals dat gaat, zoeken pubers naar ankers en het joch verrijst uit het niets, hunkerend naar een vaderfiguur.

Archy is echter niet de stabielste man – dat vindt ook Gwen, die schuimbekt over ‘s mans slippertjes. Om de cirkel compleet te maken is Archy weer een droom van stabiliteit vergeleken met zijn eigen losgezongen vader.

Kijk in Telegraph Avenue niet op van een papegaai met charisma en een grote snavel, en in Chabons universum is het net zo gewoon als die papegaai een paar keer het vertelperspectief krijgt toebedeeld. En met dat vinylwinkeltje als basis wordt er als confetti gestrooid met muziekweetjes en –verwijzingen.

Sfeer

Chabons stijl is humoristisch, springerig en intens, wat de sfeer aan Telegraph Avenue onderschrijft, waar de stoet mensen allemaal een beetje met hun rug naar de nieuwe tijd lijken te staan.

De auteur weet zich volledig te verplaatsen in hun belevingswereld, of het een alternatieve kraamvrouw is versus de kille medische orde, een verwarde puberende nicht-in-de-dop of een man die op een complexe kruising van het vaderschap staat.

De personages zijn allen sterk doorvoeld en op het oog gaat dat de auteur gemakkelijk af, al is Telegraph Avenue bepaald geen makkelijk boek. Vermakelijk en intelligent, maar wel een roman die aandacht vergt. En verdient.

Uitgeverij Ambo | Anthos
Vertaling Wim Scherpenisse, Gerda Baardman, Tjadine Stheeman