NICOSIA - Er is dringend meer actie nodig tegen analfabetisme in de Europese Unie, volgens prinses Laurentien.

Laurentien is voorzitter van een speciale Europese werkgroep die zich 1,5 jaar over het analfabetismeprobleem heeft gebogen. Ze presenteerde donderdag in Cyprus met Europees Commissaris van Onderwijs Androulla Vassiliou de bevindingen en aanbevelingen van de groep deskundigen.

De prinses beschreef het verslag als een ''wake-up call voor de alfabetiseringscrisis waarmee elk land in Europa te maken heeft''. Naar schatting kunnen zo'n 75 miljoen volwassen inwoners van de EU onvoldoende lezen en schrijven, onder wie 1,5 miljoen in Nederland.

Laurentien zet zich al jaren in tegen laaggeletterdheid. Ze hamert op de noodzaak voor iedereen om te kunnen lezen en schrijven. ''Je kunt je als individu, actieve burger, werknemer of ouder in de samenleving staande houden en ontplooien.''

Bewustzijn

De prinses pleit voor een veel groter bewustzijn van het probleem in vooral gezinnen, maar ook op het werk en in ziekenhuizen. ''De betrokkenheid van ouders is cruciaal. Door simpelweg hun jonge kinderen elke dag 15 minuten voor te lezen, kunnen zij al veel bereiken'', aldus Laurentien.

Haar werkgroep vindt onder meer dat leesmateriaal overal makkelijk beschikbaar moet zijn, zowel op papier als online. Bibliotheken moeten op ''ongebruikelijke plaatsen'' komen, bijvoorbeeld in winkelcentra.

Daarnaast moet bijvoorbeeld de kloof worden gedicht tussen jongens en meisjes. Zo zouden er meer mannelijke leerkrachten moeten komen die een rolmodel kunnen zijn voor de jongens, omdat die minder en slechter lezen dan meisjes.

Relevant

Europees commissaris Vassiliou noemt de huidige situatie in de EU paradoxaal en verontrustend. ''Lezen en schrijven zijn in onze gedigitaliseerde wereld belangrijker en relevanter dan ooit, maar onze lees- en schrijfvaardigheden laten te wensen over.''

De commissaris gaat het verslag volgende maand bespreken met de minsters van Onderwijs van de 27 EU-staten. Onder meer de Nederlandse delegatie zal een presentatie houden over de nationale aanpak. De lidstaten willen nog dit jaar prioriteiten vaststellen.