AMSTERDAM - Als het aan uitgever Diana Gvozden ligt, komt uitgeverij Agathon opnieuw met literaire fenomenen als Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway, en Norman Mailer.

NU.nl sprak met Gvozden over Agathon, het literair imprint dat bij Unieboek Het Spectrum volgende maand een nieuwe start krijgt.

Onder de nieuwe naam worden per jaar maximaal tien titels uitgebracht. Unieboek Het Spectrum geeft momenteel voornamelijk non-fictie en commerciële fictie uit.

"We hebben een mooie fondsenlijst," aldus Gvozden. "Maar we zagen vaak literaire manuscripten voorbij komen waar ons hart uit pure boekenliefde van opsprong. Zulke titels wilden wij ook uitgeven."

Grote namen

In plaats van een geheel nieuwe imprint op te starten, besloot directeur Hans Janssen van Unieboek Het Spectrum om die ambitie te verwezenlijken met Agathon.

Agathon was in de jaren '70 en '80 een uitgeverij met grote namen uit de literaire wereld, zoals Simone de Beauvoir, John Irving, Milan Kundera en J.M. Coetzee. Al waren de auteurs inmiddels weg, de naam van de uitgeverij lag nog bij Unieboek Het Spectrum.

"De plek die Agathon in de literaire wereld van toen innam, komt overeen met de literaire ambitie die wij voor ogen hebben. Dankzij Agathons reputatie hoeven wij als commerciële uitgever niet in de boekenwereld uit te leggen wat onze plannen precies zijn."

Crisis

Dat er vanwege de crisis een wolkendek boven de boekenwereld hangt, is niet iets waardoor Gvozden zich uit het veld laat slaan. "We willen niet sombermansen en elk idee en elk besluit afwimpelen want 'o jee het is crisis, laten we stil blijven zitten'."

Gvozden wil de boekwinkels niet overspoelen met een lading romans en begint met negen of tien titels per jaar. "We pretenderen geen gat in de literaire markt aan te boren. Ik vind dat er echt mooie boeken uitgegeven worden in Nederland, en dat is wat wij ook willen."

Liza Klaussmann

Het eerste boek dat Agathon uitbrengt is Tijgers in rood weer Liza Klaussmann, dat eind oktober verschijnt. Volgens Gvozden is het 'exact' wat ze zocht. "Het soort roman waarbij de onderliggende literaire kwaliteit het verhaal zijn (lezens)waarde en schoonheid geeft."

De eerste lichting zal voornamelijk uit de Engelstalige boekenmarkt worden betrokken. "Dankzij de bescheiden fondsenlijst waarmee Agathon begint, kan ik het op bijna nostalgische wijze aanpakken: zelf manuscripten lezen, en niet blind op hypes en bestsellerlijsten afvliegen."

Volgens de uitgever zitten daar 'natuurlijk' de goede titels tussen, die zij net zo graag wil als ieder ander. "Op Liza Klaussmann is immers ook om z’n hardst geboden, en niet alleen omdat ze een achterkleindochter is van Herman Melville."