AMSTERDAM - Het nieuwe boek van Anna Enquist is geen roman of poëzie, maar een bundel met verhalen, gedichten en beschouwingen die ze schreef over voetbal.

Enquist vertelde zondag over haar nieuwe boek Kool! op Manuscripta, in een gesprek met Maarten Westerveen voor het VPRO-programma De Avonden.

Bij het grote publiek is Enquist vooral bekend van haar romans als Het Meesterwerk, Het Geheim en Contrapunt. Maar ze is behalve pianiste en psychoanalytica, ook groot voetbalfan en schrijft daar regelmatig gedichten en verhalen over. Ook interviewt ze voetballers voor voetbaltijdschrift Hard Gras.

“Het gaat natuurlijk allemaal nergens over, het is een spel. Maar het heeft iets ontzettend aardigs om het heel belangrijk te vinden.”

Ronald Koeman

De schrijfster en psychoanalytica vertelde dat ze tijdens het WK voetbal in de Verenigde Staten in 1994 voor het eerst een voetbalgedicht schreef, over Ronald Koeman. Dat was precies in de tijd dat haar eerste roman Het Meesterstuk uitkwam en ze veel op radio en tv kwam.

Matthijs van Nieuwkerk hoorde haar het gedicht voorlezen op de radio en vroeg haar later of dat geplaatst mocht worden in Hard Gras, dat hij net had opgericht. “Zo ben ik bij die groep sportschrijvers terecht gekomen”, aldus Enquist.

“Ik ben totaal a-sportief, maar vond het leuk dat het zo totaal anders was dan de rest van de literaire wereld. Het waren goede sportjournalisten en ook Herman Koch en P.F. Thomese zaten erbij. Met die jongens kon je lachen. We zijn tot op de dag van vandaag bevriend met elkaar.”

Feyenoord

De in Amsterdam geboren schrijfster is groot fan van de Rotterdamse club Feyenoord. "Als Feyenoord-fan krijg je te maken met het echte leven", zei ze tegen Westerveen.

“Het is echt een kunst om op de Feyenoord-manier te leven. Al die teleurstellingen die je steeds maar weer moet verwerken,” zei Enquist. Waarop Westerveen verwees naar de winst van de UEFA Cup in 2002.

Enquist: “Ja, maar dat was op de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord. Typisch Feyenoord, heb je eindelijk eens wat en dan ziet niemand het.”

Grote liefde

Heeft ze wel eens overwogen om over te stappen naar een andere club, vroeg Westerveen haar. Daarop antwoorde Enquist met een langgerekt ‘nee’. “Het is ook geen bewust wilsbesluit, het is iets dat groeit. Zoals alle grote liefdes eigenlijk.”

De bundel Kool! verschijnt eind september bij De Arbeiderspers.

Manuscripta is de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Dit jaar is het festival op zaterdag 1 en zondag 2 september op het Westergasterrein in Amsterdam. Er kwamen 8000 bezoekers op Manuscripta af.