AMSTERDAM - De nieuwe roman van Arthur Japin gaat net als zijn eerdere werk over 'een kwetsbare eenling', die worstelt met het verschil tussen wat de buitenwereld ziet en hoe ze zich van binnen voelt.

Japin vertelde op boekenfestival Manuscripta over zijn nog te verschijnen nieuwe roman Maar buiten is het feest.

"Dit is de allereerste keer dat ik ga vertellen over dit nieuwe boek," zei de schrijver van onder meer Een schitterend gebrek, De zwarte met het witte hart en Vaslav.

Zijn nieuwe roman Maar buiten is het feest gaat over de vrouw Zonne, maar ook over het kind Wijntje dat zij ooit is geweest. "Die twee stemmen, het meisje en de vrouw, vertellen samen het verhaal", aldus Japin.

Incest

De hoofdpersoon is als kind seksueel misbruikt. Als de zus van Zonne sterft, dreigt haar nichtje Lotte hetzelfde te overkomen. De stiefvader van Lotte misbruikt haar en wil de voogdij. Om dat te voorkomen, moet Zonne naar buiten komen met haar verhaal en naar de rechter stappen.

“Dit boek gaat over zware materie, incest,” vertelde Japin aan zijn publiek. "Het probleem is: hoe schrijf je dat op een manier dat ík erover kan schrijven, dag in dag uit 2,5 jaar lang, en dat u het kan lezen?"

De schrijver zegt daarom hetzelfde te hebben gedaan als in zijn eerdere boeken; de narigheden niet letterlijk beschrijven, maar wel zo dat de lezer een idee krijgt van wat er speelt.

Eenling

“Mijn interesse gaat altijd uit naar die eenling, die moet worstelen om overeind te blijven. En die een oplossing vindt om te overleven, zoals Zonne in dit geval haar verhaal in het theater vertelt.”

Japin zegt altijd nieuwsgierig te zijn naar zijn eigen hoofdpersonen, die volgens hem worstelen met hetzelfde probleem. "Het verschil tussen binnen en buiten, hoe anderen ze zien en hoe zij zich van binnen voelen. Zo iemand is deze Zonne ook. Het bijzondere aan haar is dat ze, ondanks de gruwelijke dingen die haar overkwamen, zich op het toneel kwetsbaar gemaakt."

Moed

Japin besluit zijn voordracht: "Dit boek gaat over de moed om jezelf te tonen, naar buiten te treden."

Maar buiten is het feest verschijnt eind september bij uitgeverij De Arbeiderspers.

Manuscripta is de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Dit jaar is het festival op zaterdag 1 en zondag 2 september op het Westergasterrein in Amsterdam. Er kwamen 8000 bezoekers op Manuscripta af.