AMSTERDAM - Onder de zes nominaties voor de NS Publieksprijs zijn dit jaar Mart Smeets, A.F.Th. van der Heijden en Paulien Cornelisse.

Zij zijn genomineerd voor respectievelijk de boeken De Lance factorTonio en En dan nog iets.

Dat maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zaterdag bekend op boekenbeurs Manuscripta in Amsterdam.

De andere titels op de shortlist zijn Noorderlicht van Suzanne Vermeer, In mijn dromen van Simone van der Vlugt,  en Tegenlicht van Esther Verhoef.

Postuum

Het boek van Vermeer bleek geschreven door auteur Paul Goeken, die in juni 2011 overleden is. De thriller Noorderlicht werd in januari dit jaar postuum uitgebracht.

Twee van de genomineerden wonnen de NS Publieksprijs al eens. Vorig jaar kreeg Verhoef de prijs voor haar thriller Déjà Vu. Dit jaar is ze genomineerd voor haar eerste roman. In 2010 ging de prijs naar Van der Vlugt voor haar thriller Op klaarlichte dag.

A.F.Th. van der Heijden won dit jaar al de Libris Literatuurprijs voor zijn requiemroman Tonio, over zijn overleden zoon.

Non-fictie

Onder de nominaties zijn ook weer twee non-fictie boeken. Paulien Cornellisse schreef met En dan nog iets opnieuw een bestseller, na Taal is zeg maar echt mijn ding.

De Lance factor van journalist Mart Smeets vertelt het verhaal van de - toen nog - zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong.

Uitreiking

De zes nominaties zijn gekozen door boekverkopers en bibliothecarissen, uit een groslijst van de meest populaire boeken. Op maandag 15 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Die ontvangt 7500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en een NS-abonnement.

Vanaf zaterdag kan iedereen stemmen op de nominaties of op een ander boek naar keuze, mits dat ook oorspronkelijk Nederlandstalig is.

Vorig jaar brachten ruim 66.000 mensen hun stem uit, dat was een verdubbeling van het aantal stemmen in 2010. Daarnaast stemt een Kernjury, bestaande uit 275, jaarlijks wisselende leden. Alle stemmen samen bepalen welke titel Boek van het Jaar 2012 wordt.