WASHINGTON - Het Pentagon heeft met vervolging gedreigd van de oud-commando die een boek schreef over de actie waarbij Osama bin Laden werd gedood.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft hij de geheimhoudingsplicht geschonden.

De schrijver was een van de leden van het team dat de al-Qaedaleider doodschoot in het Pakistaanse Abbottabad. In het boek No Easy Day beschrijft hij de missie in detail. Hij weerlegt onder meer de bewering dat Osama een kans zou hebben gehad om zich over te geven.

Het Pentagon stuurde de schrijver, die werkte onder het pseudoniem Mark Owen, een brief waarin staat dat het ministerie juridische stappen overweegt. Verdere verspreiding van het boek dat binnenkort uitkomt zou hem verder in problemen brengen.

Verrader

Over het boek is veel te doen geweest. Enkele van zijn collega's bij de elite-eenheid Navy SEALs Team 6 noemden de schrijver een verrader. Nu de handelwijze van de eenheid bekend is, kan dat komende acties hinderen.

De identiteit van de schrijver is vorige week onthuld door de conservatieve televisiezender Fox News. Het zou gaan om Matt Bissonnette (36) uit Alaska.