AMSTERDAM - De uitreiking van de AKO Literatuurprijs is dit jaar op 29 oktober in Den Haag.

Dat melden de gemeente Den Haag, Museum Meermanno en het bestuur van de Stichting
Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie donderdag.

De juy staat dit jaar onder leiding van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag.

De zes nominaties voor de prijs worden op 28 september bekend gemaakt in Museum Meermanno.

Longlist

Voorafgaand daaraan zal de jury op zaterdag 1 september tijdens Manuscripta meedelen welke titels de longlist van maximaal 25 titels hebben gehaald. Daarvoor zijn meer dan 400 titels aangemeld (pdf).

Op maandagavond 29 oktober wordt vervolgens de winnaar bekend gemaakt in de Bibliotheek aan het Spui in Den Haag. Dat is bovendien live te zien in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Sculptuur

De AKO Literatuurprijs 2012 wordt gegeven aan het beste Nederlandstalige literaire boek dat is verschenene tussen 1 juli 2011 en 1 juli 2012, in de categorieën fictie en non-fictie. Een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen bepaalt wie de winnaar is.

De prijs bestaat dit jaar uit een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar Marente de Moor voor haar boek De Nederlandse maagd.

Haarlem

Eerder was er nog sprake van dat de prijs de komende drie jaar in Haarlem zou worden uitgereikt. De secretaris van de AKO Literatuurprijs laat aan NU.nl weten dat Haarlem zich heeft teruggetrokken wegens financiële redenen.

"Toen waren we genoodzaakt een andere partner te vinden. Dat is gelukt, we zitten in Den Haag op een prachtige locatie." Of Den Haag na dit jaar ook het toneel van de uitreiking blijft, wordt pas na de uitreiking bepaald.