AMSTERDAM - Het aantal bibliotheken is de afgelopen twee jaar flink gedaald. Toch vermindert het aantal lidmaatschappen nauwelijks. 

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).

In 2009 waren er nog 1031 openbare bibliotheken in Nederland, in 2010 waren er nog maar 899. Volgens een woordvoerster van de VOB zet die trend zich door in 2011, al zijn de cijfers voor dat jaar nog niet bekendgemaakt.

Ondanks de daling van het aantal bibliotheken daalde de hoeveelheid lidmaatschappen in de afgelopen vijf jaar nauwelijks. Tussen 2006 en 2010 zegden slechts 5000 mensen hun abonnement op en bovendien schommelde het aantal in tussentijd constant lichtjes. Zo’n 4 miljoen mensen in Nederland hebben een bibliotheekpasje.

Zelfservicepunten

''Zodra de crisis begon, zagen we het aantal vestigingen teruglopen’’, zegt de woordvoerster van de VOB. ''Onder druk van een verminderde subsidie gaan bibliotheken op zoek naar een nieuwe vorm van vestiging.

Dus bijvoorbeeld onder een dak met scholen of supermarkten. Of bijvoorbeeld met onbemande zelfservicepunten."Uit de gegevens van de VOB blijkt dat het aantal servicepunten inderdaad toeneemt van 328 in 2006 naar 553 in 2010.