AMSTERDAM - Martha Heesen heeft met haar boek Bajaar de Gouden Lijst gewonnen, de prijs voor jeugdboeken in de leeftijd van 12 tot 15 jaar.

Dat maakte de CPNB woensdagochtend bekend.

Heesen krijgt de prijs in de categorie 'oorspronkelijk Nederlandse boeken'. Bajaar is het enige boek dat in die categorie is genomineerd.

De jury noemde het boek 'een prachtig en ontroerend, knap geconstrueerd boek, waarin het poëtische verhaal van Julia, haar oma en haar vijf zusjes, en hun kameraadschap met het paard Bajaar, zich langzaam ontvouwt'.

Heesen ontving eerder al drie keer een Zilveren Griffel, voor haar boeken De vloek van Cornelia, Mijn zusje is een monster en Stekels. In 2004 ontving de schrijfster een Gouden Uil voor haar boek Toen Faas niet thuiskwam.

Vertaald

De winnaar van de Gouden Lijst in de categorie 'vertaalde boeken' wordt op 15 september bekend gemaakt tijdens de Middag van het Kinderboek. Dan krijgt ook Heesen de prijs uitgereikt.

Er zijn vier vertaalde titels genomineerd: De weg van Siobhan Dowd, Schaduw liefde van Ruta Sepeteys, Trash van Andy Mulligan en Vango. Tussen hemel en aarde van Timothée de Fombolle.

De prijs voor jeugdboeken voor 12 tot 15 jaar is vorig jaar opgericht, omdat de jury voor de Gouden Griffel, voor kinderboeken voor 6 tot 12 jaar, volgens de CPNB ook 'veel mooie boeken onder ogen kreeg die ze graag wilden bekronen'.