AMSTERDAM - De meeste PVV-stemmers vinden de plannen van de PVV veel te ver gaan.

Ze zien ze zelfs niet eens als serieuze voorstellen, maar als signaal dat er problemen zijn rondom bijvoorbeeld de multiculturele samenleving.

Dat is de voornaamste conclusie van een boek van de publicist Chris Aalberts, dat volgende week verschijnt.

Voor het boek sprak Aalberts tientallen PVV-stemmers over hun motieven. Een harde kern kan zich helemaal vinden in de ferme islamkritiek van Wilders, maar de meerderheid bleek niets te moeten hebben van bijvoorbeeld Wilders' pleidooi voor invoering van een 'kopvoddentaks'. Enkelen noemden het zelfs een schrikbeeld als de plannen van de PVV zouden worden uitgevoerd.

Duidelijke signalen

De meeste PVV'ers zijn niet op zoek naar een partij die bepaald beleid dichterbij brengt, maar naar een partij die duidelijke signalen afgeeft, concludeert Aalberts. "Andere partijen laten dit soort signalen simpelweg niet horen. PVV-aanhangers steunen Wilders mede omdat ze begrijpen wat hij zegt. Dat is bij veel andere politici verre van gegarandeerd."

De geïnterviewden zijn zich ervan bewust dat PVV-kiezers bekendstaan als 'domme racisten en Tokkies'. Daarom houden ze hun voorkeur vaak voor zich. Aalberts constateert overigens dat de mensen die hij heeft gesproken, zelf ook denken dat de meeste PVV-kiezers dom en laagopgeleid zijn. Ze zien zichzelf als een uitzondering.

Genieten

Ook voormalig LPF-Kamerlid Joost Eerdmans denkt dat de overgrote meerderheid van de PVV'ers helemaal niet geïnteresseerd is in resultaat, maar geniet van Wilders' aanvallen op de 'gevestigde kliek in Den Haag', zo schrijft hij in een voorwoord bij het boek van Aalberts.

Het enige dat de PVV kan breken is volgens Eerdmans het vertrek van de 'blonde Terminator' of de komst van een nieuwe, sterke buitenstaander. Van de huidige partijen kan alleen de SP kiezers van de PVV af snoepen, denkt Eerdmans.

Aalberts is als docent en onderzoeker politieke communicatie verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn boek, getiteld Achter de PVV, wordt 14 augustus gepresenteerd.