AMSTERDAM - Historicus Cees Fasseur komt met een nieuw boek over koningin Wilhelmina (1880-1962). In november verschijnt Een dame van ijzer, liet uitgeverij Balans woensdag weten.

Op 28 november is het precies 50 jaar geleden dat de vorstin overleed.

Fasseur schreef eerder een tweedelige biografie over Wilhelmina, waarvan de delen in 1998 en 2001 verschenen. Van deze biografie zijn ruim 150.000 exemplaren verkocht.

Het komende boek ''voegt nieuwe bijzonderheden toe'', aldus de uitgever. ''Ook het oordeel over Wilhelmina wordt opnieuw gewogen.''

De regeringsperiode van de grootmoeder van koningin Beatrix omvatte een halve eeuw, van 1898 tot 1948.

Vernieuwing

De titel van het boek verwijst volgens de uitgeverij naar de staatkundige vernieuwing die Wilhelmina nastreefde, die een einde moest maken aan de strijd van de politieke partijen. ''Zij genoot bij haar ministers een immens prestige door haar ijzeren wil en intellect.''

Fasseur kwam in 2008 ook met een boek over Juliana en Bernhard, dat eveneens op de bestsellerlijsten belandde.

Op 28 november verschijnt bij uitgeverij Thoth een boek met brieven van Wilhelmina aan de Engelse Elizabeth Saxton Winter (1857-1936).

Zij werd op 1 februari 1886 benoemd tot gouvernante van de toenmalige prinses. Ze zou tot en met de geloofsbelijdenis van koningin Wilhelmina op 24 oktober 1896 in dienst blijven.

Onder ogen

Emerentia van Heuven, conservator bij museum Paleis Het Loo in Apeldoorn, kwam de correspondentie onder ogen. In de brieven van Wilhelmina komen tal van thema's aan bod, waaronder schilderen en tekenen, haar lessen en leraren, ontmoetingen met koningen en koninginnen, activiteiten rond Sinterklaas en Kerstmis en verdrietige momenten en eenzaamheid.

Koningin Beatrix heeft volgens de uitgever toestemming gegeven voor publicatie van de brieven, die sinds 1967 in het bezit zijn van het Koninklijk Huisarchief.