Verrukkelijke lariekoek over de Mayaprofetie dat het einde nabij is (2012). Een mix van James Bond, Indiana Jones en Terminator.

Wat de Mayaprofetie van 21 december 2012 inhoudt, is inmiddels bekend. Wat de oorzaak ook zal zijn, het is toedeledoki voor de mensheid (of zoiets).

Stof genoeg voor apocalyptische boeken, films en de verbeeldingskracht van echte lieden die nog aarzelen tussen Marsmannetjes en religie.

Brown doet een aangename duit in het zakje met zijn avonturenroman Zwarte zon. De plot loopt langs diverse lijnen. 

Superjoch

De Russen hebben een superjoch gecreëerd dat bepaalde straling aanvoelt. Een Chinese kingpin met een ongeneeslijke ziekte aast op de jonge jongen, die gelukkig wordt gered door een Indiana Jones-achtige Amerikaanse onderzoekster - met stevige vuisten - en een huurling zoals die alleen in boeken voorkomen.

Ook de directeur van de Amerikaanse CIA heeft een eigen agenda, en die staat haaks op de doelstelling van een wetenschappelijk team in overheidsdienst. Er schijnen namelijk nog drie andere stenen te zijn, die via ingewikkelde ontdekkingstochten langs Mayatempels met hiërogliefen gevonden kunnen worden. Maar dat soort bad guys, met name binnen eigen kring, zijn goed om de spanning op te voeren.

Zeer vermakelijk

Het loopt uit op de spreekwoordelijke race tegen de klok vanuit al die verschillende invalshoeken met uiteenlopende belangen. Dat levert zeer vermakelijk leesvoer op, dat door Brown zonder al te veel pretentieuze hocuspocus wordt uitgewerkt.

Hij heeft er zelfs een futuristische Michael Crichton-zwier aan gegeven, met boodschappen uit de toekomst die zowel een waarschuwing als een oplossing in zich hebben.

Zwarte zon is er een voor in de vakantiekoffer. Vlot geschreven, aimabele personages, niets zwaarwichtigs en voor een avonturenroman is de plot warempel nog goed onderbouwd ook. 

Uitgeverij A.W. Bruna

Vertaling Ed van Eeden