AMSTERDAM - Een Britse onderzoeker is gestuit op voorheen onbekend werk van de beroemde schrijfster Katherine Mansfield.

Dat schrijft The Guardian. Een aangetroffen kort verhaal biedt nieuw inzicht in een van de meest turbulente periodes in het leven van de beroemde schrijfster: de periode nadat zij in de steek was gelaten door haar liefde, terwijl ze zwanger was.

Mansfield was een Engels schrijfster, van Nieuw-Zeelandse herkomst. Ze schreef aan het begin van de vorige eeuw vooral korte verhalen en stierf in 1923.

De onderzoeker van King’s College, Chris Mourant, deed archiefonderzoek toen hij tegen het werk van Mansfield aanliep. Het gaat om drie verhalen voor kinderen, een autobiografisch werk en een verzameling aforismes.

Mourant nam direct contact op met Dr. Gerri Kimber, een Mansfield-kenner. Kimber publiceert binnenkort voor het eerst een complete collectie van de fictie van Mansfield.

Opwindend

Aanvankelijk was Kimber skeptisch. ''Ik dacht dat we deze verhalen al lang in de collectie hadden, omdat we ook andere verhalen hebben die al 100 jaar niet meer zijn gezien. Maar na een minuut realiseerde ik me dat we dit niet hadden. Het is ontzettend opwindend'', aldus Kimber.

De belangrijkste vondst is volgens Kimber een verhaal uit 1909. Dat verhaal, getiteld 'A Little Episode' gaat over de affaire van een gedesillusioneerde vrouw met een knappe muzikant en de breuk in die verhouding. Slechts kleine delen van dit verhaal werden eerder gezien.

Het verhaal weerspiegelt het leven van Mansfield zelf: ze werd verliefd op muzikant Garnet Trowell, die haar verliet toen zij zwanger werd. Kimber erkent dat het verhaal autobiografische elementen bevat.