AMSTERDAM - De populaire dichter en schrijver Rutger Kopland (77) is overleden.

Dat heeft een kennis van de familie, de Groninger dichter Remco Ekkers, bevestigd voor de NOS-radio.

Hij zou reeds op woensdag 11 juli zijn overleden, in zijn woonplaats Glimmen. Kopland (pseudoniem van Rutger P. Hendrik van den Hoofdakker) was sinds enige tijd ziek.

De oorzaak van zijn overlijden is echter nog niet duidelijk, zo meldt NRC.nl.

Besloten bijeenkomst

Kopland wordt woensdag herdacht in de Martinikerk in Groningen. Dat zal een besloten bijeenkomst zijn voor zo'n 300 genodigden, zo heeft de dochter van Kopland, Ruth van den Hoofdakker, laten weten.

Na de condoleance die volgt op de kerkdienst wordt Kopland in familiekring gecremeerd. Beide bijeenkomsten hebben ''uitdrukkelijk geen openbaar karakter", aldus Van den Hoofdakker.

Volgens Van den Hoofdakker wilde de familie het overlijden van haar vader stilhouden tot na de crematie. Ze betreurt het dat het nieuws toch voortijdig is uitgelekt. ''Dat zou mijn vader niet hebben gewild", aldus de dochter. Kopland stond bekend als iemand die zich liefst wat op de achtergrond hield.

P.C. Hooft-prijs

In 1966 debuteerde Kopland met de bundel Onder het vee. In 1988 won hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre en tien jaar later de VSB Poëzieprijs.

Ook ontving hij twee eredoctoraten, voor zowel zijn kunst als zijn wetenschappelijke prestaties. Kopland was psychiater, gespecialiseerd op het gebied van depressies.

Ooit werd Kopland uitverkoren als Dichter des Vaderlands, maar hij liet die eer aan zich voorbij gaan.

Ook paste hij voor een koninklijke onderscheiding. ''Mensen die krom liggen voor het buurthuis of zich belangeloos inzetten voor de lokale sportclub verdienen een lintje", zei Kopland in 2005. ''Kunstenaars moeten daar buiten blijven. Die hebben hun eigen circuit waarin mensen geëerd worden. Wat dat betreft heb ik zelf geen klagen".

Letterkundig Museum

Het Letterkundig Museum in Den Haag gaat een 'kleine' hommage brengen. Kopland schonk in 2006 een groot deel van zijn literaire archief aan het museum.

Hoogtepunten uit deze verzameling zijn nu te zien in een tentoonstelling die aan de dichter en psychiater is gewijd. De expositie omvat onder meer foto's, een getekend zelfportret, correspondentie en zelfs een geboortekaartje.

Vorm

De gedichten van Kopland wisselen sterk van vorm. In 1989 vertelde hij aan Elsevier: ''Ik ben benauwd voor gehoorzaamheid aan de vorm. Ik wil dat mijn beschrijvingen zich aanpassen aan wat ik beschrijf. Daarom prefereer ik de weg van inhoud naar vorm."

Over de inhoud zei hij eens dat de lezer die niet helemaal hoefde te snappen, maar dat hij wel het gevoel moest krijgen dat 'het klopt'.

In totaal schreef Kopland veertien gedichtenbundels en daarnaast literaire essays. Zijn werk is onder meer vertaald in het Engels, Duits en Italiaans.

De meest recente bundel van Kopland, Toen ik dit zag, stamt uit het najaar van 2008. Een nieuwe druk van zijn verzamelde gedichten verscheen in 2010.

Groningen

De stad Groningen betreurt het verlies van Nederlands populairste en meestgelezen dichter. Dat heeft burgemeester Peter Rehwinkel gezegd.

Kopland woonde in Glimmen (gemeente Haren, vlakbij Groningen) en was van 1981 tot 1995 hoogleraar biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook studeerde hij geneeskunde in de stad.

''Al hebben we hem lang in ons midden mogen hebben, van zijn studietijd tot en met een langdurig hoogleraarschap en daarna.. graag hadden we gewild dat hij de 'kunst van het doodgaan' nog wat had uitgesteld'', aldus Rehwinkel, refererend aan een van Koplands werken.

Bekijk alle reacties op Twitter op het overlijden van Rutger Kopland op NUlive

Rutger Kopland overleden