ROTTERDAM - De oudste Rolling Stone, Bill Wyman (76), hoeft niet lang na te denken om het Nederlandse hoogtepunt te benoemen van het gouden jubileum van de vermaarde rockband.

Meer foto's van optredens van The Rolling Stones in Nederland

Met zijn Nederlandse agent Peter de Raaf heeft Wyman het er nog regelmatig over, als de historie van de Stones in Nederland ter sprake komt.

''En elke keer is Bill nog even verbaasd over de gebeurtenissen in het Scheveningse Kurhaus'', zegt De Raaf over het concert op 8 augustus 1964. ''Ze wisten destijds niet wat ze meemaakten.''

De afbraak van de zaal in het deftige Kurhaus is prominent opgenomen in het boek The Rolling Stones 50, dat donderdagavond simultaan wordt gepresenteerd in het Londense Somerset House en in de pakhuizen van het Rotterdamse Westelijk Handelsterrein.

Bijzonder jubileum

De presentatie markeert het bijzondere jubileum van een band waarvan de leden Mick Jagger (68), Keith Richards (68) en Charlie Watts (71) de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Weinigen zouden in de jaren zestig en zeventig hebben kunnen bevroeden dat zij in 2012 nog als muzikant actief zouden zijn.

Zelfs een nieuwe tournee in het komende jaar ligt in het verschiet, zeggen bronnen rondom The Rolling Stones.

Op 12 juli 2012 is het precies 50 jaar geleden dat de Stones voor het eerst optraden in de Londense Marquee Club. Het jubileum wordt in Rotterdam gevierd met acht fototentoonstellingen met unieke foto's van de Stones, van Bill Wyman en kunstwerken van Ron Wood.

Kurhaus

The Rolling Stones 50 telt liefst vier pagina's met verhalen en foto's van de geruchtmakende rel in het Kurhaus, mede gemaakt door Nederlandse fotograaf Rob Borsboom. De Raaf heeft zich er bij de samenstellers sterk voor gemaakt dat de Nederlandse episode in het boek zou worden opgenomen.

''Aanvankelijk zouden alleen foto's uit het archief van de Daily Mirror worden geplaatst. Toen heb ik gezegd dat het Kurhaus niet mocht ontbreken'', aldus De Raaf, die behalve met Wyman ook zakelijke banden onderhoudt met Ron Wood, wiens kunstwerken hij in Nederland exposeert.

Harten

Volgens De Raaf heeft Nederland een bijzondere plek in de harten van de Stones, mede door het Kurhaus.

''Het was het eerste live concert van de Stones op het vasteland. Ze hadden wel eens een studio-optreden gedaan in Parijs, maar buiten Engeland nog nooit een live optreden. En toen braken de fans de zaal af. Amazing, zegt Bill Wyman daarover telkens.''

Bejaardenhuis

Voormalig journalist Ruud van Dulkenraad (70) was er destijds bij, 48 jaar geleden. Hij zat op rij 6, totdat ook zijn stoel werd gesloopt. ''Ondanks de consternatie speelden de Stones stoïcijns door. Ik was fan van het eerste uur en meteen fan voor het leven'', zegt Van Dulkenraad nu.

Als verslaggever voor Muziek Express ontmoette hij de Stones in die jaren regelmatig en chauffeerde de bandleden regelmatig door Nederland. ''Ik was chauffeur en had meteen toegang tot mijn helden'', aldus Van Dulkenraad.

Hij verwacht dat de eerste Stones-fans pas over een jaar of tien, vijftien in het bejaardenhuis zullen belanden. Volgens Van Dulkenraad zal pas dan Satisfaction hard door de recreatiezaal vol rollators klinken.

The Rolling Stones 50 verschijnt bij uitgeverij Unieboek/Het Spectrum

Rolling Stones in Kurhaus (1964)