AMSTERDAM - De schrijver Gerrit Komrij is overleden. Hij is 68 jaar geworden.

Dat bevestigt een woordvoerder van uitgeverij De Bezige Bij vrijdag. "We verliezen in hem een belangrijk dichter, een veelzijdig schrijver en vertaler, een groot stilist, een scherp polemist en bovenal een lieve vriend", aldus de uitgever in een persverklaring.

Volgens de Bezige Bij was Komrij "een inspirator voor generaties dichters, schrijvers en jonge hemelbestormers".

Waaraan de schrijver en dichter is overleden, is nog niet bekend. Vrijdagochtend komt de familie met een persbericht.

Wel bevestigen bronnen in de literaire wereld dat de schrijver al geruime tijd ziek was. Komrij woonde afwisselend in Portugal en Nederland. Hij overleed in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

Dichter des Vaderlands

Komrij werd geboren in Winterswijk in 1944. Tot zijn bekendste romans behoren het autobiografische Verwoest Arcadië, Over de Bergen, De Klopgeest en Hercules.

Verder schrijft Komrij onder meer recensies en later ook zijn serie Teringstein voor Vrij Nederland en televisiekritieken en columns voor NRC/Handelsblad. Voor de VPRO verzorgt hij een show over televisie in Nederland. Van 2000 tot 2004 was Komrij Dichter des Vaderlands.

Ontdaan

Gijs Schunselaar, adjunct-directeur van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zegt "ontdaan te zijn" door het "onverwachte heengaan van Gerrit Komrij".

De CPNB en Komrij werkten meerdere keren samen. In 1997 schreef Komrij het Boekenweekessay, en de teksten van het openingsprogramma van het Boekenbal 2009 waren van zijn hand.

Vlaams schrijver en vriend Tom Lanoye laat weten: ''Het is een unieke figuur met een unieke plaats in de Nederlandstalige literatuur die ons ontvalt."

Prijzen

Voor zijn werk kreeg Komrij talloze prijzen. Zo kreeg hij de Poezieprijs van de stad Amsterdam in 1971 voor zijn dichtbundel Alle vlees is als gras of Het knekelhuis op de dodenakker en de Herman Gorterprijs in 1982 voor De Os op de klokketoren.

In 1993 ontving Komrij de P.C. Hooftprijs voor beschouwend proza en de Gouden Uil Literatuurprijs in 1998 voor de poëzie-bloemlezing In Liefde Bloeyende.

Sinds 1984 woonde Komrij in Portugal.

Interview

In een van zijn laatste interviews, in de juli-uitgave van tijdschrift Zin, vertelde Komrij dat hij nuchter tegen de dood aankijkt. "We leven een tijdje en dan gaan we dood, veel meer valt er over al de existentiële vragen niet te zeggen. Onze tijd tussen wieg en graf is beperkt."

"Accepteer toch dat op een dag de dood hevig in je opstaat. Leg het vermoeide hoofd zachtjes in zijn schoot en na een laatste zucht ben je vertrokken. Het hoort er nu eenmaal bij."

Gerrit Komrij, gevreesd dichter en criticus

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Premier Mark Rutte over Gerrit Komrij:

Schrijver Gerrit Komrij overleden