AMSTERDAM - Uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas mogen toch het derde deel van een omstreden biografie over Gerard Reve uitgeven. 

Dat bepaalde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag.

Vorig jaar verbood de rechtbank de uitgave, nadat Reve's levenspartner Joop Schafthuizen middels een kort geding met succes het werk tegenhield. Maas en Van Oorschot gingen daarop in hoger beroep.

Schafthuizen stelt dat hij geen toestemming heeft gegeven voor het uitgeven van het derde deel van de biografie. De uitgeverij denkt daar anders over.

Najaar

In tegenstelling tot de rechtbank, deelt het hof de mening van de uitgeverij. Betrokken redacteur Menno Hartman liet dinsdag weten dat Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven 3 - De laatste jaren komend najaar in de winkel ligt.

De uitgeverij toont zich 'gematigd enthousiast' over de uitspraak van het hof. ''We zijn natuurlijk blij dat de lezers de kans krijgen het derde deel van de biografie te lezen. Maar het is nooit plezierig als een uitgeverij op deze manier tot een uitgave moet komen'', aldus Hartman.

Privéarchief

Over de eerste twee delen van de biografie liet Schafthuizen eerder weten tevreden te zijn. Daarvoor gaf hij bovendien toestemming voor inzage in het privéarchief van Reve, die in 2006 overleed. Schafthuizen beheert de rechten van het werk van Reve.

Volgens Schafthuizen gold die toestemming niet voor het derde deel, dat gaat over de jaren waarin hij een relatie had met de schrijver. Het boek zou het beeld oproepen dat het leven van de twee om erotiek, drank en geld zou hebben gedraaid.