Graphic novel van de Zweedse succesauteur Jens Lapidus en tekenaar cartoonist Peter Bergting. De onderwereld van Stockholm wordt duister in beeld gebracht.

Jens Lapidus is een Zweedse strafpleiter. Hij verdedigde de ruigste misdadigers, en zijn inside kennis van het criminele circuit heeft hij verwerkt in de succesvolle Stockholm-trilogie (niet te verwarren met de Zweedse Millennium-trilogie).

De Scandinavische thriller wordt door de bank genomen gekenmerkt door de milde toon, maar in de boeken van Lapidus was de zachte hand nergens te bekennen.

De graphic novel Stockholm Zuid wordt gepresenteerd als aanvulling op de Stockholm-trilogie. Geheel in lijn met dat drieluik is de novel duister, met verschoten verfpalet en donkere contrasten. De personages zijn hoekig, met dikke nekken en tatoeages, en de kleuren grijs, mosgroen, zwart en bloedrood domineren. Het soort graffiti dat een eigen kunststroming is geworden.

Het verhaal

Als het zusje van de gangster Mahmud wordt verkracht, ontketent dat een gewelddadige bendeoorlog. Wraakactie volgt op wraakactie. Terwijl het hoofd van de recherche het heimelijk wel best vindt als de criminelen elkaar uitschakelen, tracht rechercheur Martin Hägerstrom het bloedige tij te keren.

Stockholm Zuid biedt een onfris kijkje in de riolen van Stockholm; niet het soort plaatjes dat je in reisgidsen aantreft. De actie speelt zich vrijwel geheel 's nachts of ondergronds af, in verlaten metrostations, bedompte kelders en woonwijken waar de rommel torenhoog ligt opgestapeld.

Vintage Lapidus

Het verhaal is vintage Lapidus, de sfeer heeft de cartoonist adequaat verbeeld met de grungy platen als uit een andere dimensie met louter verval en uitzichtloosheid. Wel is het ietwat storend dat de hoofdrolspelers, die er voortijdig oud uitzien door hun permanent grimmige blikken, het jargon hanteren dat je altijd bij opgeschoten straatjochies aantreft.

Het zal best dat volwassen kerels het over matties en fitties hebben, maar het geeft schurken van dit kaliber een soort opgelegde stoerheid omdat ze graag ergens bij willen horen.

Uitgeverij AW Bruna

Stockholm Zuid