AMSTERDAM - Geronimo Stilton en Manon Sikkel hebben met hun boeken Fantasia VI en Hoe word ik een koppelaar de prijs voor het beste kinderboek gewonnen.

Dit werd woensdag bekend gemaakt door de Nederlandse Kinderjury 2012. Stilton won in de categorie 6 tot en met 9 jaar, Sikkel in de categorie 10 tot en met 12 jaar.

De prijs is de enige waarbij kinderen zelf mogen bepalen wat zij het beste boek vinden van het afgelopen jaar. Dit jaar stemden ruim 35.000 kinderen op hun favoriet.

Onder leiding van Jochem van Gelder reikten kinderen uit de jury de prijs uit in het De La Mar Theater in Amsterdam.

Dochter

Het is de derde keer op rij dat Stilton de prijs in ontvangst mocht nemen. Voor Sikkel was het de eerste keer. "Zo raar. Paul van Loon en Francine Oomen zijn genomineerd. Die hebben allebei al zo vaak gewonnen. Dan verwacht je niet dat je een kans maakt", zo reageert Sikkel.

Sikkel schreef in 2008 het eerste boek uit de reeks. "Ik had toen een dochter van 11 en ik merkte aan haar dat zij alle kinderboeken eigenlijk maar gedeeltelijk leuk vond. Voor haar ben ik toen een boek gaan schrijven dat aan al haar eisen zou voldoen."

De schrijfster denkt te weten waar haar succes ligt. "Ik heb ook humor in het verhaal zitten. Veel romantische boeken zijn echt verhalen voor meiden, met veel liefde en schattige details. Mijn boeken combineren dat met stoere grapjes."

Pluim

Superjuffie van Janneke Schotveld is de winnaar van de Pluim van de Senaat in de categorie 6 tot en met 9 jaar. Volgens de juryleden is superjuffie alles in één: spannend, stoer en lief.

In de categorie 10 tot en met 12 jaar won Raveleijn van Paul van Loon de Pluim van de Senaat. Volgens de juryleden zou iedereen dit boek moeten lezen, zo spannend en mooi is het verhaal.

De Pluim van de Senaat wordt uitgereikt door 12 kinderen, uit iedere Nederlandse provincie één kind. De 12 kinderen hebben in overleg hun eigen favoriet uitgekozen.

De prijzen van de Kinderjury werden dit jaar voor de 24e keer uitgedeeld. De eerste keer was in 1988.

Geronimo Stilton en Manon Sikkel winnaars kinderjury