AMSTERDAM - Claudia de Breij schrijft dit jaar de lofrede voor de campagne Nederland Leest, waarin De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans centraal staat.

Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek dinsdag bekend.

Haar ode aan de klassieker van Hermans uit 1958 wordt gepubliceerd in de speciale uitgave die tijdens Nederland Leest verspreid wordt via openbare bibliotheken.

Het is voor De Breij niet alleen een eer, ze is "ook heel blij met de aanleiding het boek weer eens te herlezen", zegt ze. "Ik hou van Hermans, van de verontrustende (en toch troostrijke) werking van dat onhandige geworstel van zijn personages."

De Breij is cabaretier, televisie- en radiomaker voor de VARA, columnist en ze schreef twee boeken, Krijg nou tieten! en Dingen die fijn zijn.

Bibliotheken

De donkere kamer van Damokles wordt vanaf in de maand november door openbare bibliotheken gratis aan leden verstrekt. Daarin vertelt Hermans het verhaal van sigarenhandelaar Osewoudt, die tijdens de Tweede Wereldoorlog opdrachten uitvoert voor zijn dubbelganger, de verzetsman Dorbeck.

Het is de zevende editie van Nederland Leest, een campagne om het lezen te bevorderen. Philip Freriks is ambassadeur van de leescampagne.

Tijdens de vorige editie werd Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert uitgedeeld. Daarvoor schreef Ronald Giphart de lofrede. Eerdere Lofredenaars zijn onder meer Rosita Steenbeek, Jan Siebelink en Hella S. Haasse.