AMSTERDAM - Dichter, perfomancekunstenaar en literatuurwetenschapper Ellen Deckwitz krijgt de C. Buddingh'-prijs 2012.

Haar bundel De Steen Vreest Mij is volgens de jury het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar.

De 30-jarige Deckwitz ontving de prijs en de bijbehorende 1200 euro donderdagavond tijdens het 43e Poetry International Festival Rotterdam.

Hechtst gecomponeerd

De jury van de 25e editie van de C. Buddingh'-prijs vindt De Steen Vreest Mij de 'hechtst gecomponeerde bundel, die het meest verbluft deed staan en het meest het gevoel gaf dat niet alleen grote kwaliteit te bekronen maar ook een grote belofte te erkennen en bevestigen'.

"Deckwitz houdt van begin tot eind haar taal in de hand en elk gebruikt beeld is een toevoeging",schrijft de jury verder. "We zien de zoektocht van een puber naar een eigen identiteit ontsporen met een taalbeheersing die zelf tot in het laatste detail, tot in de licht kantelende typografie toe, ons als lezer op de rails houdt en ons aan het einde beloont met de nodige morele vragen."

Verbluffen

De Steen Vreest Mij deed de unanieme jury het meest verbluffen en gaf de leden het meest het gevoel een grote belofte te erkennen en bevestigen. In 2009 won Deckwitz de Meander Dichtprijs en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Gedichten van haar werden gepubliceerd in kranten en tijdschriften en in diverse talen vertaald.

De jury, bestaande uit vertaalster Annelies van Hees, essayist en literatuurwetenschapper Jan de Roder en dichter Xavier Roelens, koos De Steen Vreest Mij uit 25 ingezonden debuutbundels. N30+ van Jeroen Mettes, Vaderland van Max Temmerman en Het Vertrek van Maeterlinck van Michaël Vandebril waren met de bundel van Deckwitz de overgebleven kanshebbers.

Winnaars

De C. Buddingh'-prijs is een initiatief van Poetry International en wordt sinds 1988 uitgereikt aan de schrijver van het beste poëziedebuut. Tot de winnaars behoren auteurs als Anna Enquist, Michaël Zeeman, Tonnus Oosterhoff, Joke van Leeuwen en Mark Boog. Delphine Lecompte en Lieke Marsman waren de laatste twee winnaars.