AMSTERDAM - Onder meer Ted van Lieshout en Sjoerd Kuyper zijn dit jaar bekroond met een Zilveren Griffel.

In totaal krijgen dit jaar negen kinderboeken in verschillende leeftijdscategorieën een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken van het jaar.

Dat maakte organisator Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maandag bekend.

Op het Kinderboekenbal op 2 oktober wordt bekend welke van deze boeken bekroond wordt met een Gouden Griffel.

Goud

Van Lieshout en Kuyper wonnen beide eerder een Gouden Griffel, in respectievelijk 1995 en 1996. Voor Van Lieshout's Driedelig paard is het de achtste Zilveren Griffel, Sjoerd Kuyper krijgt voor O rode papaver, boem pats knal! zijn zesde.

Edward van de Vendel ontvangt voor Toen kwam Sam zijn zevende Zilveren Griffel en voor Bibi Dumon Tak is het met Winterdieren de vijfde keer.

De andere Zilveren Griffels gaan naar: Wouter van Reek met Keepvogel en Kijkvogel, Siri Kolu met Ik en de rovers (Siri Kolu), Truus Matti voor Mister Orange, Harm de Jonge voor Vuurbom en Jacqueline van Maarsen met Je beste vriendin Anne.

Divers

De jury heeft daarnaast twaalf boeken bekroond met Vlag & Wimpel. Het aanbod van 2011 is "divers en van goede kwaliteit", stelt de jury onder leiding van Gerlien van Dalen, directeur van Stichting Lezen.

Van de Zilveren Griffels van dit jaar komt alleen het van oorsprong Finse Ik en de rovers van Siri Kolu niet in aanmerking voor de Gouden Griffel.