Hoofdinspecteur Bennie Griessel jaagt op mannen die op een Amerikaanse toeriste jagen. Adembenemende thriller tegen de zonovergoten achtergrond van Kaapstad.

In Kaapstad wordt een Amerikaanse toeriste opgejaagd als een hertje door een onbekende groep mannen. Hoofdinspecteur Bennie Griessel wil haar vinden. Dat is primair zijn taak als agent, maar er speelt nog meer.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten en Kaapstad mag niet in een slecht blaadje komen te staan. Zijn dochter Clara, van dezelfde leeftijd als de Amerikaanse en net zo moederziel alleen in Londen, zwengelt zijn beschermende vaderliefde aan. Bovendien lijkt het opgejaagde meisje de politie niet te vertrouwen – wat is daar de reden voor?

Racisme

Met dit veelkoppige motief raast Griessel als een flipperballetje door de Zuid-Afrikaanse stad, met een politiekorps dat sinds het afschaffen van de apartheid een lappendeken is van kleuren, afkomst en belangen.

Racisme en argwaan voeren de boventoon, alsof het politiewerk al niet lastig genoeg is. Zeker voor Griessel, die naast de klopjacht op de Amerikaanse tevens de moord op een grote muziekproducent moet oplossen. Diens vrouw, een voormalige ster wier drankzucht haarzelf en haar zangcarrière heeft gesloopt, wordt ’s morgens wakker met een kater en het schietwapen naast het lijk van haar man.

Rollercoaster

Ook Griessel knokt tegen zijn dorst. Hij heeft een paar maanden geleden de drank afgezworen, maar te laat – zijn vrouw en gezin zijn hem al ontglipt. Of toch niet? Griessels vrouw wil die avond met hem afspreken en hij wil niets liever, maar haalt hij dat? De klok tikt voor het Amerikaanse meisje en op de eerste bladzijde heeft Meyer een tijdsbalk plus suggestieve afloop van deze verhitte dag gegeven, waarmee de lezer met Griessel in een 24-achtige rollercoaster belandt.

Met die tijdsbalk geeft Meyer het verhaal nog meer urgentie, die door de schrijfstijl wordt bekrachtigd: steeds kortere passages die zich op allerlei plekken in Kaapstad afspelen en steeds nerveuzere gesprekken tussen de vele personages. Naarmate de auteur naar de finale toewerkt, is de spanning om te snijden.

Uitgeverij AW Bruna

Vertaling Karina van santen en Martine Vosmaer