Het schrijversduo Nicci French heeft met psychoanalytica Frieda Klein een goudmijntje aangeboord. In de tweede thriller betoont ze zich bij een complexe moordzaak wederom doortastend.

Frieda Klein doet denken aan de beste jaren van Patricia Cornwall's Kay Scarpetta.

Onafhankelijk maar met een toegewijde geliefde op redelijke afstand, een warm nest waar ze haar dagelijkse zorgen van zich kan afschudden, en een intelligent vernuft waarmee ze de recherche een stuk vooruit helpt. En warempel is er een nichtje á la Lucie dat haar aandacht vergt.

Oplichters

De vondst van een lijk dat bij een gestoorde vrouw wordt aangetroffen, is de aanzet voor een zaak die de politie al snel als afgedaan beschouwt. Maar gestoorde mensen zijn Frieda's specialiteit, en ze ontdekt sporen die een heel nieuw licht op de zaak werpen.

Aan interessante personages geen gebrek in Dinsdag is voorbij, die allen vakkundig worden uitgediept door Frieda's psychologische kennis. Hoofdthema van deze thriller is de manier waarop oplichters te werk gaan, die een reeks uiteenlopende mensen effectief te grazen weten te nemen. Hun efficiënte handelswijze toont aan dat alleen de meest argwanende mensenhaters aan oplichterspraktijken kunnen ontkomen.

Subplots

De spanning wordt opgevoerd met een subplot over een verdwenen meisje, dat duidelijk in geestelijke nood verkeert. Daarnaast wordt ingehaakt op een schurk uit de eerste Frieda Klein (Blauwe maandag, 2011), die op onheilspellende wijze tot Frieda’s persoonlijke nemesis wordt uitgewerkt, als een Moriarty voor Sherlock Holmes.

Onzichtbaar maar aanwezig, met engelengeduld als zijn machtigste wapen. Het doet reikhalzend uitzien naar NF's volgende thriller.

Uitgeverij Anthos

Vertaling Irving Pardoen