AMSTERDAM - De Vlaamse schrijver Bram Dehouck is voor de tweede keer de winnaar van De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. 

Hij wint de prijs voor zijn thriller Een zomer zonder slaap. Dehouck kreeg De Gouden Strop donderdagavond in Amsterdam uitgereikt tijdens de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek.

De Vlaming won de prijs ook in 2010, toen voor zijn debuutroman De minzame moordenaar. De Gouden Strop is goed voor 10.000 euro en een sculptuur van beeldhouwer Marianne van den Heuvel.

Zwarte humor

Een zomer zonder slaap ''is een prachtig boek, een verademing'', stelde de jury. ''En door de zwarte humor in zijn werk verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur.'' Dehouck heeft pas twee misdaadromans op zijn naam staan, die dus beide keren in de prijzen zijn gevallen.

Voor De Gouden Strop waren nog vier andere boeken genomineerd: Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas, Blauwe sneeuw van Nellie Mandel, De vriend van Charles den Tex en De vuurwerkramp van Harmen Saliger, geschreven door Peter de Zwaan.

De Schaduwprijs, de bekroning voor het beste spannende debuut, gaat dit jaar ook naar Vlaanderen en is gewonnen door Kevin Valgaeren (1979) met De ziener. ''Het is geschreven in een rijke en zorgvuldige taal, in een bedrieglijk gewone stijl'', aldus de jury.

Misdaadromans

De hele maand juni is het weer de Maand van het Spannende Boek, waarin de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) samen met uitgeverijen, bibliotheken en boekhandels de misdaadroman onder de aandacht brengt. Het thema dit jaar is 'Het kwaad in jezelf - waar ligt jouw grens?' In het hele land zijn tientallen lezingen, signeersessies en andere activiteiten.

Simone van der Vlugt heeft het geschenk voor de themamaand geschreven: De ooggetuige. Wie in juni voor minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken koopt, krijgt deze thriller gratis.

Interview met juryvoorzitter Rik van de Westelaken

Dehouck wint Gouden Strop