Een van de eerste thrillers in het nieuwe Signatuur Noir-label heeft Barcelona als standplaats, en een enigmatische hoofdinspecteur die de zelfmoord van een puber onderzoekt.

Het is zomer in Barcelona en het is er heet. Maar ook in de winter was de damp van deze literaire thriller afgeslagen, waarin de zelfmoord van een jonge knaap de aanzet is voor een licht chaotisch, en daardoor aangenaam verrassend verhaal.

Het vermeende zelfmoordmotief rammelt al snel als dakpannen bij een tycoon, en inspecteur Héctor Salgadom, een adorabele mopperpot, krijgt de zaak via een omweg toegewezen.

Achilleshiel

Die omweg heeft Salgado te danken aan een kort moment waarop hij zijn zelfbeheersing verloor bij een verdachte in een afschuwelijke zaak rondom vrouwenhandel. Salgado haalde stevig uit met zijn vuisten, en het heeft hem een maand naar zijn geboorteland Argentinië opgeleverd. Het vergrijp is een achilleshiel in zijn dossier waar hij te pas en te onpas aan wordt herinnerd.

Dat is nogal een opgave, aangezien de dood van de puber een reeks nieuwe ontwikkelingen ontketent waarvoor Salgado op zijn alertst moet zijn. Er zit een luchtje aan de zaak, en welke kant Salgado ook opsnuffelt, een vaste lead lijkt hem steeds te ontglippen. Niet in de laatste plaats door de complexe personages uit de directe en indirecte omgeving van de jongen, op wie hij geen vat weet te krijgen.

Ongrijpbaar

Dodelijke zomer is het soort thriller (eerder misdaadroman te noemen, vanwege het hoge literaire gehalte) dat wars is van conventionele schrijftechnieken uit het genre. Onvoorspelbaar omdat de mensen zich op geloofwaardige wijze grillig gedragen, ongrijpbaar omdat er telkens deuren worden geopend naar nieuwe verhaallijnen.

Aangenaam is de manier waarop Hill via de personages maatschappelijke issues in het verhaal verwerkt, zoals de tanende elite van Barcelona, vooroordelen jegens Zuid-Amerikanen, klassenverschil, homoseksuelen en machismo. Het is een rijke, goed omklede plot waarvan je eigenlijk niets op voorhand moet willen weten. Gewoon lezen en je door Hill laten meevoeren; het is hem toevertrouwd.

Uitgeverij Signatuur Noir
Vertaling M. Vanderzee