GRONINGEN - Niet Rost van Tonningen, maar Henk Feldmeijer (1910-1945) was de belangrijkste concurrent van Anton Mussert tijdens de Duitse bezetting van Nederland.

Hij was in de ogen van de Duitsers zelfs de belangrijkste leider binnen de NSB, die de partij en daarmee Nederland moest schikken onder het naziregime.

Dat blijkt uit onderzoek van Bas Kromhout, die met de biografie De voorman op 4 juni promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

SS-idealen

Feldmeijer, geboren in Assen, was een fanatiek pleitbezorger van de SS-idealen, in tegenstelling tot de 'softere' Mussert. Volgens Kromhout zagen de Duitsers de fanatieke Feldmeijer als dé man die Mussert op het rechte pad moest brengen en houden en hebben ze zelfs overwogen om Mussert door hem te vervangen.

Zoontje

Feldmeijer radicaliseerde voortdurend, stelt Kromhout vast. Daarbij baseert hij zich onder meer op een opmerkelijk document dat hij al op even opmerkelijke wijze in handen kreeg: het 'groeiboek' van zijn zoontje.

Daarin legde Feldmeijer niet alleen de eerste stapjes vast, maar schreef hij ook politieke ontboezemingen. Het document kwam op curieuze wijze in het bezit van Kromhout: via Marktplaats.