STOCKHOLM - De Zweedse kroonprinses Victoria heeft maandag in Stockholm de Astrid Lindgren-prijs uitgereikt aan de Nederlandse schrijver Guus Kuijer. 

De prijs, die is genoemd naar de schrijfster van onder meer Pippi Langkous, is de grootste in de wereld voor kinder- en jeugdliteratuur. De winnaar ontvangt een bedrag van 5 miljoen Zweedse kronen (ruim 555.000 euro).

De 69-jarige Kuijer volgde een onderwijzersopleiding en richtte zich vanaf 1973 geheel op het schrijven van boeken. Hij heeft talrijke populaire boeken geschreven, waaronder de meermalen bekroonde serie Madelief en de boeken over Tin Toeval.

De jury van de prijs noemt hem een schrijver die met een scherp intellect actuele maatschappelijke problemen en de grote vragen van het leven beschrijft.

2002

De Zweedse regering kent de prijs sinds 2002 toe aan een auteur, illustrator of organisatie die volgens de jury in de geest van de dat jaar overleden Lindgren werkt en de kinder- en jeugdliteratuur stimuleert. Kuijer is de eerste Nederlander die wordt onderscheiden. Vorig jaar ging de prijs naar de Australische auteur en illustrator Shaun Tan.