De derde thriller van Gyllian Flynn is wederom een triomf.

Tegen de achtergrond van de financiële crisis in de VS, probeert een jong stel het hoofd boven water te houden. Dan verdwijnt de vrouw spoorloos.

Nick & Amy vullen als pur in een spouwmuur elk droombeeld van een golden couple in New York. Knap, jong, hun eigen werkkamer in een Brooklyn-brownstone waar ze artikelen schrijven voor tijdschriften. Het monster van de economische crisis maakt een einde aan hun utopia, en ze zien zich genoodzaakt te verhuizen naar Nicks geboorteplek Missouri.

Nick vindt het niet zo erg, die begint een café met zijn zus en is als oud-Missourian snel gewend. Voor Amy is de pil bitterder. Ze is geboren in een welgesteld nest en een blitscarrière in het Mekka van de mediawereld was het logische vervolg van een uitgestippeld hip bestaan.

Door de crisis en de beperkingen van het leven in een provinciestadje komen ook de meer duistere kantjes van hun huwelijk aan het licht.

Dagboek

Dat blijkt uit het dagboek dat Amy met uiterste precisie bijhoudt, en de hoofdstukken die vanuit Nick worden beschreven. Dat vertelperspectief gaat om en om. Het is Nick die op een dag thuiskomt in een huis waar hij sporen van een worsteling aantreft – Amy is in geen velden of wegen te bekennen.

Tegelijk met Nicks paniek slaat ook de mediakoorts toe. Amy was in haar kindertijd al beroemd vanwege de kinderboeken die haar ouders over ”Amazing Amy” schreven, en met haar verdwijning wordt haar roem weer opgerakeld. Amy wordt nationaal nieuws. De mensen die via Amy & Nick hun 15 minutes of fame willen behalen, wordt door Flynn fantastisch neergezet.

Staande ovatie

Net zo zorgvuldig beschrijft ze het fin de siècle-landschap van de economische crisis en het morele verval van het rechtssysteem, dat door zoveel publiciteit en publieke opinie geweld wordt aangedaan.

De personages zijn psychologisch niet alleen goed uitgewerkt, hun karakterontwikkeling vórmt een plotlijn, en Flynn verrast met een wending waarvoor je spontaan overeind schiet voor een staande ovatie. Die zagen we echt niet aankomen. Donker hart is intelligent entertainment en zondermeer een van de beste thrillers die dit jaar is verschenen.

Uitgeverij De Boekerij

Vertaling Hanneke van Soest en Herman van der Ploeg

Lees hier het interview dat NU.nl had met Flynn