Er ligt een schat begraven in Nederland. Een echte. In dit rijk geïllustreerde boek zitten de historische aanwijzingen verborgen naar de vindplaats. Schatzoekers van Nederland, verenigt u. Of ga de strijd met elkaar aan.

Het Mysterie van de Goudkoerier is een boek, een schatkaart, geografische plattegrond  met puzzels & raadsels. Met als uitsmijter een echte schat die ergens in Nederland ligt begraven.

Waar? Daar leiden de auteurs van dit boek u raadsel voor raadsel naartoe.

In Engeland wisten de makers van Treasure in 1994 een ware rage te ontketenen.  Schatzoekers bogen zich thuis over de aanwijzingen, en gingen vervolgens de paden op en de lanen in om aanvullende aanknopingspunten te vinden naar de Grote Buit.

De koorts hield maandenlang (!) aan, want evenals Treasure is Het Mysterie geen opdracht die je in een dagje oplost. Maar hoe langer het duurde, hoe koortsachtiger de jacht werd.

Het verhaal

De historische achtergrond van deze Nederlandse versie gaat terug tot 1810, het jaar waarin koning Lodewijk Napoleon Nederland ontvluchtte. Lodewijk had drie koeriers ingeschakeld; een arts uit Antwerpen, een visser uit Leersum en een jongen uit Rhenen.

Deze drie verspreidden zich over de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied, en één van de drie had een kostbare vracht op zak, waarvoor hij aantekeningen, codes en puzzels achterliet opdat zijn vriend de burgemeester de schat kon achterhalen. Maar daarin faalde de burgemeester.

Een eeuw later vond ene Jacob Légir de aanwijzingen van deze koerier, maar ook hij kon de schat niet vinden. Hij besloot alle aanknopingspunten en documenten bij een notaris onder te brengen om pas na een eeuw vrij te geven.

Dat moment is nu aangebroken. Maar dat is de achtergrond in een notendop, want dit fraai geïllustreerde boek heeft ook op verhalend gebied alle aandacht gekregen.

Bekijk hier een trailer van Het mysterie van de goudkoerier


Langdurige goudkoorts

Het Mysterie is de tweede speurtocht van auteur Nennie. De eerste was in 1997, het zogeheten Zevende Labyrint. Indertijd werd de schat pas na drie jaar gevonden, in de bossen van Kootwijk. Deze nieuwste exercitie, een grotejongensboek en historische avonturenroman ineen, heeft alles in zich om een langdurige goudkoorts te ontketenen.

Thuis lezen en puzzelen, en buiten op ontdekkingstocht, met de benenwagen en/of de fiets. De  tocht voert de schatzoekers naar (historische) gebouwen, torens en monumenten, langs rivieren en heuvels en ooievaarsnesten.

Totdat de schatzoekers na veel clever gepuzzel tot op 20 centimeter nauwkeurig de vindplaats zullen ontdekken en aan het graven kunnen slaan.

Het ziet eruit als een enorme opdracht, maar schatten laten zich van oudsher niet makkelijk grijpen. Wat een prachtig staaltje tijdsbesteding moet dit zijn, en het is nu al spannend of deze indrukwekkende prestatie van de makers een meute op de been zal krijgen. Aan de initiatiefnemers zal het in elk geval niet liggen.

Uitgeverij House of Knowledge

Het mysterie van de goudkoerier