AMSTERDAM - Journalist Rik van de Westelaken kon als juryvoorzitter van de Gouden Strop zijn hart op. "Thrillers lezen is even helemaal vluchten uit de hectiek van de realiteit."

De jury van de Gouden Strop 2012, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek van het afgelopen jaar, maakte eerder deze maand de shortlist met vijf nominaties bekend.

Dat zijn Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas, Een zomer zonder slaap van Bram Dehouck, Blauwe sneeuw van Nellie Mandel, De Vriend van Charles den Tex en De vuurwerkramp van Harmen Saliger van Peter de Zwaan.

Op 31 mei mag Van de Westelaken tijdens de Avond van het Spannende Boek de winnaar bekend maken.

De NOS-presentator is zelf "echt specifiek een liefhebber van thrillers", zo zegt hij in een interview met NU.nl. "Ik heb altijd wel alles gelezen wat los en vast zat, maar een thriller is voor mij een fijn soort boek om in weg te vluchten."

Word je door een thriller meer opgeslokt?

"Sommige literatuur kan heel veel energie vergen. Omdat het vol prachtige, lange zinnen staat of een moeilijk verhaal is. Een thriller is meer een echte pageturner. Voor mij is het echt escapisme, even weg zijn uit de realiteit. Juist omdat ik de hele dag bezig ben in de hectiek van een nieuwsredactie, is het fijn om even weg te vluchten."

Wat maakt een spannend boek voor jou een goed boek?

"In dit genre is al heel veel uitgeprobeerd, daardoor kan het al heel snel een cliché zijn. Ik vind een spannend boek goed als het de grenzen van het genre verkent, als het je verrast. En ik vind dat het niet per se goed hoeft af te lopen. In oude 'whodunits' van bijvoorbeeld Agatha Christie werd aan het einde altijd de dader gepakt. Het is goed om het juist anders te doen: eigenwijs, origineel en authentiek."

Hoe ging de selectie voor de shortlist van de Gouden Strop?

"De andere vier juryleden hebben voor hun werk als recensent heel veel thrillers gelezen. Zij hebben er veel verstand van, terwijl ik echt een liefhebber ben. Voor mij is het meer mijn persoonlijke smaak. Maar natuurlijk kijk ik wel naar algemene kenmerken als: is het goed geschreven, bijvoorbeeld niet te uitleggerig."

"Samen hebben we 98 boeken gelezen; elk boek is door minstens twee juryleden gelezen. Uiteindelijk hebben we daaruit de vijf mooiste gekozen. De shortlist is een hele mooie lijst, met boeken waar we allemaal aangenaam door verrast waren."

Zijn jullie klaar voor de uitreiking op 31 mei?

"Wij hebben de winnaar al uitgekozen, maar die houden we natuurlijk angstvallig geheim. Ons grootste werk zit erop. Ik moet alleen nog een speech schrijven voor de uitreiking."

Was het moeilijk om een winnaar te kiezen?

"Al deze boeken zijn hartstikke goed, maar er is een duidelijke winnaar waar we allemaal achter staan. Het was geen bloedige strijd hoor. Dit boek heeft ons het meest verrast, is het spannendst en het origineelst en heeft goede karakters."

Moet een goed spannend boek daarmee aan dezelfde eisen voldoen als 'goede literatuur'?

"Dat is een beetje raar om zo te zeggen. Een gewoon boek moet ook spannend genoeg zijn dat je wilt doorlezen, wilt weten hoe het verder gaat. Voor elk boek geldt dat het je moet grijpen. Bij een 'spannend boek' ligt de nadruk op misdaad, dat moet er altijd in voorkomen. Daarmee onderscheiden wij ons van andere boekenprijzen."

"Natuurlijk moet het verhaal gewoon goed zijn, dat is de eerste vereiste. En dan is het fijn als het ook nog in een goede stijl geschreven is, als de schrijver je kan verrassen en binnen het genre iets neerzet wat origineel is. Dat hebben deze vijf boeken allemaal. Deze schrijvers kunnen zich prima meten met de concurrentie uit het buitenland."

"Het is alleen jammer dat de Nederlandse auteurs in ons land zo weinig bekend zijn, daar ligt echt een taak voor de uitgevers. In mijn omgeving hadden ook veel mensen nog nooit van ze gehoord. Het is jammer dat ze niet een groter publiek hebben. Ik hoop dat deze prijs daaraan bijdraagt."

Zou je nog eens in een jury voor een boekenprijs willen zitten of zeg je: nooit meer?

"Ik vond het een gewéldige ervaring. Voor mij was het een plezierige ontdekkingsreis. Ik werd gedwongen boeken te lezen die ik anders nooit zou lezen. Eigenlijk heb ik altijd meer Amerikaanse en Scandinavische misdaadboeken gelezen, ik kende helemaal niet veel Nederlandse misdaadschrijvers. In mijn ervaring was het vroeger een beetje tuttig, maar het genre heeft in Nederland een goede lift gekregen. Het is volwassen geworden. Ik hoop dat de lezer nu ook deze Nederlandse auteurs gaat ontdekken."