Tom Egbers noemt Alan Caldwell, bekend als Rory Storm, de flamboyante frontsoldaat van de muzikale revolutie. Terecht, als je diens levensverhaal bekijkt.

Egbers, naast tv-presentator een zeer verdienstelijk schrijver, levert met Rory Storm, Hoe de koning van Liverpool werd onttroond door The Beatles een overtuigende biografie af.

Alan Caldwell (1938 – 1972) was een sportman, een atleet die op de baan en cross country beker na beker pakte. Op radio Luxembourg hoorde hij rock & roll uit Amerika, onder meer Bill Haley en Elvis Presley. Zo wilde hij ook spelen.

Op aanstekelijke wijze beschrijft Egbers wat volgde. Pure bandjesromantiek én tragiek. Een paar gelijk gestemde jongens begonnen een groep en richtten een kelder van een gebouw in als feestzaal. Langzaam werd hun reputatie gevestigd.

Lennon en McCartney

Regelmatig kwamen ze ook een bandje met snotneuzen tegen die zichzelf The Quarry Men noemden. Ene Lennon en McCartney, amper 15 jaar oud. Een ander klein ventje, bevriend met Iris, de zus van Alan, kwam solliciteren als slaggitarist. Kleine Georgie Harrison werd afgewezen, ondanks dat hij heel goed speelde. Het stoere imago van de band zou een knauw kunnen krijgen met zo’n melkmuil in de gelederen.

Er volgden talentenjachten, radio-opnames en optredens voor duizenden bezoekers in een boksarena met Gene Vincent. De band werd professioneel. Alan werd Rory Storm en ook de andere bandleden kregen een artiestennaam. Zo ging drummer Richard Starkey vanwege zijn vele ringen voortaan door het leven als Ringo Starr.

De vader van Alan vond de uit de hand gelopen hobby maar niets, maar gedoogde het omdat Alans moeder als manager opfleurde. Het zag er rooskleurig uit voor Rory en zijn maten. Ze werden met een paar ander bands uit Liverpool zelfs geboekt door de eigenaar van een Hamburgs ‘danspaleis’. Een afgetrapte kelder weliswaar, maar de internationale carrière van Rory was begonnen.

Cliffhangers

Egbers weet heel goed gebruik te maken van cliffhangers. Je wilt eenvoudigweg door blijven lezen om te weten hoe het levensverhaal eindigt, al voel je de bui hangen. Op de poster van Hamburgse kelder stond Rory Storm nog met veel grotere letters vermeld dan The Beatles. Al snel zag hij iedereen als een wervelwind aan hem voorbijgaan. Hij die als eerste in The Cavern in Liverpool speelde, zag onder meer ene Harry Webb als Cliff Richard hoge ogen gooien en The Beatles de wereld veroveren.

Eén klap kwamen de Hurricanes niet meer te boven: Ringo Starr werd 'weggekocht'. Zeven drummers later was het gedaan met de band. Natuurlijk speelde ook mee dat Rory alleen covers bracht. Rory werd weer Alan, waterski-instructeur in Benidorm en dj in Amsterdam. Op zijn vroegtijdige begrafenis is Ringo Starr niet komen opdagen. Een vlot geschreven boek dat duidelijk maakt dat succes vaak ook afhangt van heel veel geluk, afgedwongen toeval en koele berekenendheid.

Uitgeverij Thomas Rap