AMSTERDAM - Misdaadauteur Charles den Tex is voor de zesde keer genomineerd voor de Gouden Strop 2012, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het afgelopen jaar.

Dat maakt de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekend aan NU.nl.

Den Tex is dit jaar kanshebber met zijn nieuwe boek De vriend. Hij won de prijs voor de beste misdaadroman reeds drie keer, in 2002, 2006 en 2008.

Ook Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas, Een zomer zonder slaap van Bram Dehouck, Blauwe sneeuw van Nellie Mandel en De vuurwerkramp van Harmen Saliger van Peter de Zwaan staan dit jaar op de shortlist.

Kwaad

De winnaar van de Gouden Strop wordt op 31 mei bekend gemaakt op de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam. Dat is de aftrap voor de Maand van het Spannende Boek, jaarlijks in juni. De 24e editie heeft Het kwaad in jezelf – Waar ligt jouw grens? als motto.

Op die avond wordt ook de Schaduwprijs uitgereikt, voor de beste spannende Nederlandstalige debuutroman. De kanshebbers daarvoor zijn Nostalgie van Lieven de Letter, Oog van de naald van Griselda Molemans en De ziener van Kevin Valgaeren.

In de maand juni krijgen klanten bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken, het geschenkboek De ooggetuige van Simone van der Vlugt cadeau.