PARIJS - In Frankrijk is recent een kladversie gevonden van Le Petit Prince, een klassiek Frans kinderboek uit 1943 over een kleine prins die op verkenning gaat in het heelal. 

Het kladje, bestaande uit twee fragiele pagina's, werpt een gedetailleerder licht op de denkbeelden van de schrijver, de Franse gevechtspiloot Antoine de Saint-Exupéry, meldden verschillende Amerikaanse media donderdag.

De Saint-Exupéry wordt gezien als pacifistisch en politiek geëngageerd. De avonturen van de kleine prins hinten daar ook naar, maar fans van de schrijver konden dat nooit hardmaken tot de kladjes werden ontdekt.

Oorlog

In het verhaal ontmoet de kleine prins een karakter, dat in de gepubliceerde versie niet terugkomt: een 'ambassadeur van de menselijke geest' van de aarde, die op zoek is naar een zesletterig woord. Volgens de expert blijkt uit de context dat het gaat om 'guerre', het Franse woord voor oorlog.

Het is daarmee de enige directe referentie naar de pacifistische denkbeelden van de schrijver. Waarom de ambassadeur niet in de gepubliceerde versie terugkomt, is onbekend. De pagina's liggen vanaf donderdag bij een veilinghuis in Parijs, waar ze op 16 mei worden geveild.

Saint-Exupéry kon het succes van zijn boek nooit meemaken, omdat hij tijdens een gevechtsactie boven de Middellandse Zee het leven liet.