AMSTERDAM - Op woensdag is het precies een eeuw geleden dat striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) werd geboren.

Uitgeverijen en musea staan op verschillende plekken stil bij de 100e geboortedag van de geestelijk vader van bekende stripfiguren als Olivier B. Bommel en Tom Poes.

Zo geeft NRC Handelsblad een speciale geïllustreerde editie uit: alle foto's, grafieken en infographics zullen eenmalig uit tekeningen bestaan.

Daarnaast verschijnt vanaf woensdag elke werkdag één aflevering van het verhaal Heer Bommel en de bovenbazen in de krant, hertekend door hedendaagse tekenaars.

In de Centrale Bibliotheek Rotterdam opent een Toonder-expositie en Nederlanders mogen gratis het stripmuseum in Brussel bezoeken voor een lopende tentoonstelling over Toonder en zijn werk. Heel 2012 is uitgeroepen tot Toonderjaar. Dat begon in januari met een Toondermusical.

Heer van Stand

Violist en schrijver over klassieke muziek Theo Olof (87) is verkozen tot Heer van Stand. Die verkiezing is georganiseerd door uitgeverij De Bezige Bij, NRC Handelsblad en het Letterkundig Museum in Den Haag.

Met zijn ''goede smaak, goede manieren en goede daden'' is Olof een waardige opvolger van de stripfiguur Olivier B. Bommel, liet de jury woensdag weten. ''Olof is als fijnbesnaard violist een excellent voorbeeld van iemand met een zuivere en reine levenswandel, zoals het een Heer van Stand betaamt.''

Podium bieden

Met de verkiezing wilden de initiatiefnemers de schijnwerpers nu eens richten op hen ''die geestelijke bagage paren aan creativiteit, charisma aan bescheidenheid en goede manieren aan een zucht naar eenvoud.'' Ze wilden een podium bieden aan ''diegenen die in het moderne mediageweld al te makkelijk kopje onder gaan.''

Het publiek kon via internet vanaf eind februari geschikte heren voordragen en/of stemmen op reeds voorgedragen kandidaten. Nederlanders brachten bijna 4300 stemmen uit. De heren met de meeste stemmen kwamen op de shortlist terecht, waaruit een jury de Heer van Stand koos. De andere genomineerden waren Job Cohen, Adriaan van Dis, Pim Oosterheert, Ernst Daniël Smid en Hans Wiegel.

Geboortedag Toonder