Amerika, jaren ’70. Echtparen wagen zich aan de waterpijp en zwetende colporteurs slijten stofzuigers aan de voordeur. Prachtige bundeling korte verhalen van een Carver-classic in nieuwe vertaling.

Carvers serie korte verhalen over de doorsnee Amerikaan in de buitenwijk, leest alsof je met een onzichtbaar makende cape midden in hun huiskamer zit.

Als koppels kibbelen, geeft dat een ongemakkelijk gevoel. Als koppels worstelen, kun je slechts hopen dat het goed komt.

Als een colporteur een ongewenste demonstratie geeft van zijn superstofzuiger, sla je bijna je handen voor je ogen uit schaamte. Ze laten je nooit onberoerd.

Dirty realism

Carvers stijl werd indertijd omschreven als 'dirty realism'. Het kabbelende gezinsleven in die rustige, lommerrijke buitenwijken was toch niet zo smetteloos als de fonkelende vastgoedbrochures wilden doen geloven. Een kwart eeuw later is het niet meer zo dirty als dat indertijd moet zijn overgekomen, maar Carvers minimalistische stijl heeft niets aan kracht ingeboet.

Want al schrijft hij als een vlieg op de muur, zelfs op afstand hebben zijn verhalen zeggingskracht, alsof de pui van het huis één groot doorkijkvenster is. Alleen de postbode is aan het woord in het verhaal Wat doe je in San Francisco, die niet verder komt dan de postbus op de stoep. Toch is er uit die flarden informatie over het kunstenaarsgezin als vreemd eendje in de bijt, een heel gezinsdrama te distilleren.

Nooit zonder betekenis

Bovendien is die milde toon niet wat we heden ten dage nog dirty zouden noemen. Carver verbloemt niet, maar op een bijna vaderlijke, niet neerbuigende manier lijkt hij een beetje medelijden met zijn personages te hebben.

Hij zet in als er een ommekeer in hun leven is en ze moeten nadenken over waar ze staan en waar ze heen willen en volgt hun handelingen met interesse. Kleine, realistische drama’s in doorsnee gezinnen die soms goed, soms verkeerd eindigen maar nooit zonder betekenis zijn.

Uitgeverij De Bezige Bij

Vertaling Sjaak Commandeur